Colăcei pudraţi
Ingrediente: 400 g migdale măcinate, 150 g făină, 150 g zahăr pudră, coaja rasă de la o portocală, coaja rasă de la o lămâie, două linguri de suc de lămâie, opt linguri de apă, două linguri de miere, patru linguri de nucă de cocos rasă.
Mod de preparare: se încinge cuptorul şi se ung două tăvi de aragaz. Migdalele se pun într-un bol împreună cu făina, zahărul, coaja de lămâie şi de portocală. Se adaugă apa şi se amestecă, până se obţine un aluat fraged. Acesta se împarte în 25 de bucăţele egale, care se rulează apoi separat, ca o grisină, până la 18-20 cm.
Se formează covrigi şi se presează capetele, ca să se lipească între ele, apoi se aşază în tăvi, lăsând puţin spaţiu între ei. Se introduc la cuptor 15 minute, până capătă o nuanţă arămie, apoi se scot, se ung cu miere, se presară nucă de cocos şi se mai lasă la copt cinci minute.
Baclava turcească
Ingrediente: un pachet foitaj decongelat, 100 g fistic nesărat curăţat, 200 g alune şi nuci, 75 g unt, 200 ml miere, sucul de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare: se taie foitajul în jumătate pe lăţime. Se unge o tavă de copt dreptunghiulară şi separat se pisează fisticul şi alunele şi se amestecă. Se topeşte untul într-o tigaie. Se aşază o foaie în tavă şi se unge cu unt topit, apoi se pune un strat de fistic amestecat cu alune. Se alternează straturile astfel încât deasupra să rămână foitaj, de asemenea, uns cu unt. Se coace prăjitura până devine aurie.
Când e gata, se scoate din cuptor, se încălzeşte puţin mierea într-un ibric şi se adaugă sucul de lămâie. Amestecul se toarnă peste prăjitură şi se presară nucile pisate. Se porţionează şi se serveşte rece.
Palmieri cu cocos
Ingrediente: un pachet de aluat pentru pateuri de post, 150 g zahăr, un plic cu nucă de cocos albă sau colorată, trei linguri de zahăr pudră, patru linguri de miere.
Mod de preparare: foile se decongelează, apoi se desfac şi se întind cu un făcăleţ. Pe fiecare foaie de aluat se presară zahăr şi nucă de cocos, apoi se pliază în mod egal din laterale spre mijloc. După aceea, se presară din nou zahăr şi cocos, apoi se pliază aluatul încă odată, fără să fie presat. Se pudrează cu zahăr şi nucă de cocos şi exteriorul, apoi se taie în felii de circa 2 cm.
Acestea se aşază în tavă, la câţiva centimetri distanţă, astfel încât să poată creşte în părţile laterale. Când sunt aproape gata, se ung cu miere, la suprafaţă, apoi se reintroduc în cuptor câteva minute. Se pudrează cu zahăr şi se aşază pe platouri.