Nefericirea la serviciu îţi poate afecta atât relaţiile interpersonale, cât şi sănătatea şi, de aceea, Business Insider îşi enumeră 10 semne clare că ar trebui să te laşi de acel serviciu:
Nu mai ai nimic de învăţat. Dacă eşte într-un continuu proces de învăţare dar începi să te plictiseşti la serviciu pentru că simţi că nu mai are nimic să-ţi ofere din punct de vedere intelectual, atunci ar trebui să iei asta ca pe un semn că trebuie să demisionezi.
Aptitudinile tale nu sunt valorificate. În cazul în care te simţi supracalificat pentru jobul pe care îl ai, ai putea să încerci să obţii o poziţie avansată în cadrul companiei. Dacă nu ţi se oferă această posibilitate, est clar că trebuie să cauţi un alt serviciu.
Urăşti ceea ce faci. Unele locuri de muncă sunt doar etape care trebuie parcurse în drumul către slujba de vis, în timp ce altele pot să fie pur şi simplu nepotrivite pentru tine. O metodă eficientă de a face diferenţa între cele două este să te gândeşti dacă ai fi mulţumit cu slujba pe care o are şeful şefului tău. Dacă nu, ar trebui să-ţi dai demisia.
Nu te regăseşti în cultura organizaţională a companiei tale. Să fii angajat înseamnă să fii parte din echipă, dar dacă şi după o perioadă de şase luni de la angajare, care se presupune că este de acomodare, te simţi tot ca un intrus, atunci, cel mai probabil, ar trebui să îţi cauţi un mediu de lucru mai prietenos, care să se potrivească valorilor tale.
Ai un şef îngrozitor. Arogant, încăpăţânat şi manager prost, un astfel de şef este incomod pentru toţi angajaţii. Dacă ieşirile lui îţi afectează productivitatea şi starea de dispoziţie, nu este nevoie să stai să înduri toate astea. Demisionează!
Compania ta este în declin. În cazul în care compania ta se află într-o perioadă în care se confruntă cu mari dificultăţi financiare, dacă postul sau departamentul tău sunt pe punctul de a se desfiinţa, nu este niciun motiv să stai până se scufundă corabia. Caută ceva mai bun şi mai sigur şi pleacă.
Sănătatea îţi este afectată de stres şi anxietate. Dacă te simţi nefericit la serviciu, iar asta se manifestă prin dureri frecvente, atacuri de panică sau o stare generală de apatie, trebuie să ştii că este timpul să porneşti pe altă cale.
Relaţiile tale personale au de suferit din cauza serviciului. Orele suplimentare la serviciu or fi ele motivante, în cele mai multe dintre cazuri, dar nimic nu este mai important ca liniştea în familie şi menţinerea unei relaţii bune cu prietenii. Dacă pui în balanţă jobul şi familia şi vezi că aceasta înclină mai mult spre serviciu în defavoarea celor dragi, atunci ar trebui să ştii că nu e bine şi că trebuie să alegi un alt loc de muncă.
Sarcinile tale au crescut, salariul e neschimbat. Uneori, acest lucru este cauzat de reducerile de personal, dar, în cele mai multe cazuri, conducerea încearcă să profite de angajaţi. Oricare ar fi situaţia, cel mai indicat este să începi să îţi cauţi o slujbă care să îţi ofere recompensele pe care le meriţi.
Ţi-e groză de o nouă zi. Dacă ai ajuns ca în fiecare dimineaţă să te trezeşti cu groaza unei noi zile la job şi te duci la serviciu de parcă ai pleca la tăiere, încearcă să identifici cauza şi să te adresezi angajatorului tău. În cazul în care simţi că nu este nicio cale de scăpare din asta, atunci renunţă la acel job toxic.