În ședința Plenului Senatului României s-a dezbătut și adoptat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din 1987 nr. 341/2004. Acest proiect de lege prevede acordarea de reparații morale și materiale acelor mineri care au participat la revoletele anticomuniste din Valea Jilului, din august 1977.
„Noi cei din UNPR, ne respectăm eroii, îi elogiem și dorim să le asigurăm un trai decent. Revolta minerească anticomunistă din Valea Jiului, care a produs prima zguduire tectonică de maximă intensitate a sistemului comunist din România, a fost recunoscută, în sfârșit și de către Senatul României. O mare victorie, în mod special pentru reabilitarea situației persoanelor care au participat la această revoltă anticomunistă”, a declarat în legătură cu acest proiect de lege inițiat de el și de șeful său de partid senatorul Haralambrie Vochițoiu, vicelider al grupului senatorial PSD-UNPR. „Proiectul legislativ reprezintă viziunea noastră politică, a UNPR, un partid responsabil, de a onora comportamentul eroic și de a compensa, măcar în parte, pierderile și suferințele acestor persoane”, a precizat președintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea.
Revolta muncitoreasca din Valea Jiului din anul 1977 a intrat în istorie ca fiind un episod al luptei anticomuniste. Nu este vorba doar de Lupeni, ci de mai multe exploatări miniere ai căror ortaci s-au ridicat atunci împotriva regimului comunist. Cei considerați vinovați au fost prigoniți și li s-au stabilit domicilii forțate. Pe lista beneficiarilor acestei legi ar mai fi câțiva zeci de foști mineri, suraviețuitori ai acelor timpuri.
Sursa foto: www.avantulliber.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro