La această oră obiectul touristic este în curs de amenajare,iar proiectul are o valoare totală de 6.415.828, 68 lei, din care 4.665.725,12 lei – finanţare nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi buget naţional, iar 517.413,88 lei – finanţare din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Valorificarea potențalului turistic al munților Bucegi, partea dâmbovițeană, rămâne deocamdată doar o vorbă-n vânt. Turismul nu s-a dezvoltat deloc în ultimii ani, cu excepția a câteva evenimente de vară, investițiile în munte fiind bani aruncați, fără o infrastructură de transport.În munte se poate ajunge fie pe drumul Moroieni – Sanatoriu – Peștera, drum teoretic închis circulației, mai ales pe vreme rea sau pe varianta asfaltată de la Dichiu, proiect încă nefinalizat, și el închis circulației. Ambele drumuri sunt în ograda CJD, care nu mai târziu de finele săptămânii trecute îi sfătuia pe turiști să-și ia mașini de teren dacă vor să vadă potențialul turistic al muntelui. Barierele de acces au fost sudate, iar cei care au încercat astăzi să folosească această rută au făcut cale întoarsă. Oficial, constructorul a cerut închiderea drumului ,care nu este terminat. El nu e terminat de patru ani, dar nici o barieră nu a fost sudată până acum.
„Cineva a sudat barierele pe Dichiu. După ce am așteptat ca natura să dezghețe drumul, au sudat barierele. Problema e că pe Sanatoriu o mașină normală nu poate ajunge în munte. Deci nu există cale de acces. Drumul pe Dichiu este de trei ani în construcție și niciodată nu au fost sudate barierele. Chiar dacă s-ar lucra ar putea exista niște intervale orare care să permită accesul turiștilor. Pe Sanatoriu e pur și simplu imposibil” a explicat Oana Cornea, președintele Asociației Turistice Peștera- Padina.
Deplasările pe traseul DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni – Peştera se vor realiza numai cu autovehicule de teren, echipate cu dispozitive antiderapante. De asemenea, nu recomandăm deplasările în această zonă în perioadele în care sunt cantităţi importante de precipitaţii sub formă de zăpadă, lapoviţă sau ploaie, se arată într-un comunicat Consiliului Județean Dâmbovița.
Drumul este teoretic în proces de reabilitare
Drumul propus pentru modernizare, necesită de urgenţă lucrări de reabilitare şi modernizare, în prezent acesta fiind necorespunzătoar traficului rutier şi capacităţile acestuia fiind inadecvate traficului de viitor, care va avea valori mult mai mari în contextul modernizării acestuia. Drumul aparţine domeniului public, pentru modernizare nu se ocupa suprafeţe de teren în plus, de la alţi proprietari. Drumul judeţean 714 este axa principala de acces în zona turistică Padina – Peştera din Munţii Bucegi. Drumul are un important rol pentru dezvoltarea turismului montan din zonă, se arată în memoriul justificativ, elaborat în 2013, şi pe baza căruia CJD a licitat o lucrare de „Modernizare DJ 714 Glod Sanatoriul Moroeni – Pestera, sector Dichiu -Bolboci- Pestera, Km 21+000 -Km 24+366 -Km 29+900 -Km 34+485”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro