Ritmul de viaţă accelerat, poluarea şi stresul îşi pun clar amprenta asupra tenului, expus cu precădere tuturor acestor factori de risc. Dr. Artemisia Nicolau-Gorea ( foto) , specialist anti-aging, ne explică ce e de făcut pentru a-ţi păstra chipul luminos şi sănătos o perioadă îndelungată.
1. Ai grijă la diferenţele de temperatură. Cu precădere în această perioadă, variaţiile cald-rece afectează rezistenţa pielii şi o expun îmbătrânirii precoce. Aceasta trebuie protejată atât din exterior, dar şi din interior, prin intermediul alimentelor pe care le consumăm.
2. Renunţă la fumat. Nu mai este niciun secret că fumatul îmbătrâneşte tenul, accelerând apariţia ridurilor.
3. Nu injecta produse de proastă calitate în ten. Chiar dacă tehnologia a evoluat şi îţi oferă posibilitatea de a apela la diferite trucuri pentru a-ţi menţine tenul tânăr, trebuie să ai grijă la calitatea şi frecvenţa unor substanţe precum acidul hialuronic sau micro particulele de silicon.
4. Demachiază-te corect în fiecare seară. Nu sufoca tenul cu foarte multe produse şi demachiază fiecare zonă în parte cu produsul specific, deoarece, de exemplu, nu toate produsele pentru faţă sunt destinate şi pentru zona ochilor.
5. Nu uita de rutina zilnică de îngrijire a tenului. Seara, curăţarea este foarte importantă, pentru a îndepărta toate substanţele de origine adipoasă, cum sunt resturile de fond de ten, sebuumul şi substanţele aduse de poluare. Ritualul de frumuseţe trebuie respectat şi dimineaţa, deoarece peste noapte glandele sebacee produc sebuum, iar în contact cu aerul, cu perna, au loc depuneri pe ten, care trebuie curăţat.
6. Odihneşte-te suficient. Somnul de frumuseţe nu trebuie să lipsească, deoarece fiecare oră de somn pierdută se reflectă la nivelul feţei prin aspectul obosit, riduri fine şi cearcăne.
7. Respectă o alimentaţie sănătoasă. Obiceiurile alimentare se pot vedea şi pe chipul tău: atât timp cât respecţi o alimentaţie echilibrată, vei reuşi să oferi tenului nutrienţii de care are nevoie a-i conferi strălucirea naturală.
8. Foloseşte produse adecvate pentru tenul tău. Orice produs, cât de bun ar fi, dacă nu este potrivit tenului tău, dăunează. Acesta trebuie să ţină cont şi de procedurile prin care tenul a trecut anterior (peeling, laser, tratamente mai mult sau mai putin invazive).
9. Ieşi cât mai mult afară pentru a lăsa tenul să respire, dar nu uita de protecţia solară. Lipsa de contact cu aerul îşi pune amprenta pe chip, aşa că nu ezita să ieşi la o plimbare în parc. Totuşi, indiferent de anotimp, protecţia solară trebuie să fie o prioritate.
10. Hidratare, hidratare şi iarăşi hidratare! Fie că ne referim la cei minim 2l de apă pe care trebuie să îi bem în timpul zilei, fie la cremele speciale pentru tipul nostru de ten, dacă îţi doreşti catifelare şi luminozitate, nu trebuie să neglijezi acest aspect.