Cum asiguri securitatea tranzacţiei
Deşi sistemele de securitate sunt din ce în mai complexe şi eficiente, există şi riscuri asociate cumpărăturilor online, cel mai frecvent fiind furtul informaţiilor personale (numărul de card, adresă). Pentru a evita acest lucru, nu introduceţi aceste date dacă aţi ajuns pe site-ul respectiv urmând un link primit prin e-mail, de exemplu. De multe ori, acest gen de email- uri sunt tentative de phishing (siteuri care seamănă extrem de bine cu cele originale, dar informaţiile ajung direct pe mâna fraudatorilor). De asemenea, ţineţi minte că nici un magazin online nu va cere niciodată codul PIN al cardului, deci, dacă ajungeţi pe un site care cere aşa ceva, închideţi pagina imediat.
Poţi comanda de pe orice site din lume
Dacă până acum se fereau, tot mai mulţi români preferă două din cele mai cunoscute site-uri din lume, Amazon şi eBbay. Românii pot achiziţiona DVD-uri, cărţi, CD-uri, haine, bijuterii, parfumuri, jocuri de pe majoritatea site-urilor internaţionale, iar preţurile sunt, adesea, mai mici decât în magazinele din România. Singurele produse care sunt problematice din punctul de vedere al livrării, sunt electronicele sau electrocasnicele (chiar dacă sunt mai ieftine şi se livrează şi în România, din cauza greutăţii lor, costul transportului ridică preţul final peste cele din magazinele locale).
Cum faci achiziţia online
vreme ce unii români încă folosesc cu teamă cardul la bancomat, există şi categoria celor care sunt amatori de shopping online, dar care-s speriaţi că se încurcă în iţele site-urilor sau că-şi iau ţeapă şi li se fură toţi banii din cont. De aceea, se recomandă a face cumpărături pe net doar cu cardul de debit (pentru că rişti doar banii efectiv aflaţi din cont, nu şi pe cei “de împrumut”). Deşi 90% din cardurile emise în România, în lei, sunt acceptate oriunde în lume, cel mai bine e să verifici acest lucru la banca la care ai cardul.
Atenţie! Activează sistemul antifraudă al cardului tău
3D-Secure este un sistem antifraudă dezvoltat de Visa şi MasterCard. Folosirea acestui sistem permite creşterea securităţii tranzacţiilor online, prin solicitarea unei parole la fiecare plată online. În caz de pierdere sau furt, cardul înrolat la 3D Secure nu poate fi folosit de terţe persoane pentru cumpărături online.
Se elimină astfel riscul fraudei prin copierea informaţiilor de plată sau prin generarea aleatorie de numere de carduri şi utilizarea lor ulterioară pe internet. Deţinătorul cardului se poate orienta pentru cumpărături numai către site-urile care afişează logo-urile Verified by Visa sau Mastercard SecureCode. În aceste magazine virtuale, user-ul e solicitat să se autentifice la fiecare tranzacţie, păstrând astfel controlul asupra cumpărăturilor online.
Procesul de autentificare nu necesită instalarea vreunei aplicaţii speciale pe computerul clientului şi nici nu îngreunează navigarea pe internet şi determină creşterea încrederii în această modalitate de a cumpăra bunuri materiale sau servicii.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!