Cu EKG-ul la Bobotează
În toată ţara există obiceiul ca preoţii să sfinţească apa unui râu, aruncând în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul. Pentru că obiceiul nu e lipsit de pericole, de câţiva ani, autorităţile locale au impus şi câteva reguli. Astfel, la Brăila şi Galaţi, cei care vor să sară în Dunăre trebuie să prezinte un EKG efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de momentul înscrierii, din care să reiasă că nu au probleme cardiace. Apoi trebuie completată o declaraţie pe proprie răspundere şi un buletin valabil. Tot astăzi, în fiecare biserică se vor ţine slujbe şi se va sfinţi apa, după care agheasma se va împărţi credincioşilor. Pentru a fi siguri că ajunge la toată lumea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au adunat mai multe maici şi enoriaşe pentru a-i ajuta să lipească etichete cu sigla instituţiei pe cele 150.000 de sticle pe care le vor împărţi.
Ce se face în această zi?
În unele zone din ţară există obiceiul numit Iordanela: oamenii merg la fântâni şi îşi toarnă apă pe cap, ca să fie sănătoşi tot anul. Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul. Se spune că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul. Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului. Se pare că este valabil şi pentru băieţi. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. l
Mii de poliţişti în stradă
Sărbătorirea Botezului Domnului Isus Hristos, adică Boboteaza, adună an de an în jurul lăcaşurilor de cult nu numai milioane de credincioşi, ci şi zeci de mii de poliţişti şi jandarmi. La ordinul ministrului de interne Petre Tobă echipajele obişnuite aflate pe străzi vor primi întăriri substanţiale. Peste 12.600 de poliţişti şi aproximativ 2.000 de jandarmi vor avea misiunea ca în apropierea celor 15.400 de lăcaşuri de cult din toată ţara să nu se comită infracţiuni. Chiar şi în condiţii de siguranţă sporită, poliţiştii le recomandă celor care vor participa la procesiunile religioase să aibă grijă de bunurile proprii.
Şefii ortodocşilor pun lumea la cale
Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni, pentru prima dată după 1.100 de ani, întâlnirea urmând să se desfăşoare la Biserica Sfânta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381.
Întâlnirea episcopilor celor 14 Biserici Ortodoxe Autocefale din lume va avea loc în preajma Rusaliilor, pe 19-20 iunie. Pregătirea Sinodului Panortodox a început de la şedinţa panortodoxă de la Rodos, din 1961. Conducătorii ortodocşilor vor avea pe agendă teme de discuţii precum cooperare între Bisericile Ortodoxe surori, în faţa a trei mari provocări ale lumii de azi: secularismul sau indiferentismul religios, care afectează negativ familia ortodoxă tradiţională, parohia ortodoxă, mănăstirea ortodoxă şi misiunea ortodoxă în societate. Migraţia şi criza economică sunt noile teme de discuţie. Mai mult, se va discuta şi despre unificarea celor două mari Biserici, Ortodoxă şi Catolică. (Radu Nistor)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro