După zeci de ani de cercetări s-a dovedit că efectele potenţiale ale consumu lui moderat de bere sunt compatibile cu un stil de viaţă echilibrat. Cu un conţinut caloric mult mai mic decât al altor băuturi alcoolice – dacă 100 ml de bere cu alcool au doar 43 kcal, aceeaşi cantitate dintr-un vin de masă, de pildă, are 84 de kcal – , be rea nu îngraşă şi nici nu provoacă modificări în masa corporală, cum ar fi apariţia burţii. În varianta fără alcool, 100 ml de bere au doar 17 kcal.
Un alt motiv pen tru a include berea în dieta zilnică este pentru că aceasta poate rehidrata organ ismul după efort fizic, datorită conţinutul său de peste 93% apă. Analizele de laborator au mai arătat că berea este foarte bogată şi în antioxidanţi naturali, proveniţi din malţ şi hamei.
Pentru că are un conţinut ridicat de siliciu, un mineral important pen tru sănătatea oaselor, berea poate con tribui şi la prevenirea apariţiei os teoporozei.
Mai mult, două pahare de bere conţin în medie 10% din doza zilnică recomandată de fibre solubile. Şi asta nu e tot: studiile de specialitate au arătat că berea băută în cantităţi moderate poate reduce şi riscul de apariţie a bolii Parkinson, care afectează persoanele trecute de 50 de ani, dar şi pe cel al formării pietrelor la rinichi (are un nivel scăzut de sodiu şi calciu şi este bogată în potasiu şi magne ziu).
Un pahar de bere pe zi poate creşte semnificativ şi nivelul co lesterolului „bun“ (colesterol HDL), asigură protecţie împotriva bac teriei Helicobacter pylori, cauza apariţiei ulcerului, şi reduce şi riscul de apariţie a diabetului de tip II. Berea fără al cool este recomandată inclusiv mamelor care alăptează, pentru că antioxidanţii din bere se regăsesc în laptele matern. Românii beau 80 de litri de bere pe cap de locu itor pe an, ţara noastră ocupând locul 6 în Europa, în