1. Încredere
Fără să inspiri încredere şi fără să-ţi respecţi cuvântul nu poţi fi un bun lider: dacă nu câştigi încrederea oamenilor pe care te bazezi, vei fi ascultat, dar afacerea nu va merge bine şi chiar ar putea muri înainte de a se dezvolta.
2. Respect
Respectul faţă de ceilalţi din subordinea ta, integritatea, perseverenţa, obiectivitatea sunt esenţiale pentru paşii către bogăţie.
3. Sinceritate
Succesul în afaceri ţine şi de grăirea adevărului. Fii sincer în orice moment cu tine însuţi, dar şi cu cei implicaţi în afacerea ta. Ascultă-ţi clienţii, fie că au reproşuri de făcut, fie că te laudă.
4. Concurenţă
Concurenţa va încerca în mod constant să te lase pe drumuri. Îmbrăţişează concurenţa, nu o respinge şi în nici un caz nu te da bătut dacă nişa ta e acoperită. E loc pentru toată lumea. Gândeşte bine strategia.
5. Fapte
Planurile nu înseamnă nimic dacă nu treci la fapte. După ce iei o decizie, scrie pur şi simplu pe hârtie seria de evenimente ce urmează să aibă loc datorită deciziei tale – ia în calcul şi scenariul sumbru.
6. Gândire aplicată
Din primul moment, fă economii sau investiţii care să-ţi ajute afacerea pe termen lung. Ia în considerare orice aspect care ar putea să-ţi solicite fonduri în cele mai proaste momente.
7. Loialitate
Fără îndoială, câştigarea şi păstrarea loialităţii sunt esenţiale pentru o afacere de succes şi apoi pentru a aduna o avere considerabilă. Când ai de luat o decizie, pune-ţi întrebarea: “Chestia asta îi va face pe oameni să-mi fie mai loiali sau nu?”.
8. Echilibru
Încurajează iniţiativele celor din jur şi responsabilizează- ţi subalternii: greşeşti, plăteşti – reuşeşti, eşti răsplătit.
9. Curaj
Când e vorba să iei o decizie de care depinde succesul, e firesc să simţi deopotrivă nerăbdare, dar şi teamă. Fără curaj nu faci avere.
10. Simplitate
Explicaţiile simple, la obiect, fără pierderea timpului, sunt extrem de constructive: simplifică sistemul din afacerea ta cât de mult posibil.