Să mergi pe urmele maestrului Gică Petrescu este ca o întoarcere în timp. Ca şi cum te-ai plimba prin Bucureştiul împânzit de trăsuri şi automobile de epocă. Toate acestea, pe muzica maestrului, răsunând dintr-un patefon. Prima oprire pe care am făcut-o acum, la 8 ani de la moartea “regelui muzicii de petrecere”, a fost la restaurantul din colţul blocului unde Gică Petrescu a locuit decenii la rând. “Ne suna noaptea la restaurant şi ne ruga să-i aducem pizza sau şniţel de pui. În fiecare zi mânca la noi, îl mai ajutam când avea nevoie. Drept mulţumire, ne dădea invitaţii la spectacole şi ne cânta «Zaraza»”, ne-a povestit cu nostalgie Lucica Stanciu, bucătăreasa-şefă. Prieten foarte bun cu maestrul, patronul cârciumioarei şi-a amintit că Gică Petrescu îşi organiza toate aniversările la el, cânta şi era tot timpul plin de viaţă.
Nu vorbea niciodată despre moarte
Am depănat amintiri împreună cu proprietarul localului la masa preferată a artistului. “Un om civilizat, nu se băga în discuţii, îi plăcea să stea la masa la care ne aflăm noi acum. Îşi făcea mereu aniversarea aici. A fost un om liniştit, nu vorbea niciodată despre moarte sau despre ce o să se întâmple cu casa sa. După părerea mea, ar fi trebuit să devină casă memorială, să i se pună o plăcuţă. Maestrul a avut pensia foarte mare, niciodată nu a avut datorii”, ne-a povestit Eugen Tudor, patronul micuţului restaurant.
Are datorii de 51.291 de lei la întreţinere
Dacă în timpul vieţii Gică Petrescu s-a asigurat că nu are nici un leuţ datorie, după trecerea sa în nefiinţă lucrurile s-au schimbat. Din nepăsare, din cauza unor legi neclare, nimeni nu poate oferi un răspuns. Garsoniera în care a locuit maestrul nu a fost revendicată de nimeni şi, fireşte, nu au fost plătite nici facturile aferente.
În acest imobil, de pe bulevaradul Regina Elisabeta din Bucureşti, a trăit maestrul Gică Petrescu
Aşa se face că, la avizier, garsoniera cu numărul 11, cel în care Gică Petrescu şi-a dus traiul, are o datorie fabuloasă: 51.291 de lei. Ar fi fost cineva care ar fi putut revendica imobilul. O nepoată de-a maestrului. Însă, de când acesta s-a stins, ea nu a ridicat nici o pretenţie şi nici nu s-a arătat dornică să plătească facturile rudei sale. De doi ani, garsoniera a intrat în posesia Direcţiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti (DGRFPB). Doar că, deşi în urma unui proces instituţia a fost obligată la plata datoriilor acumulate în contul regretatului artist, aceasta refuză să plătească. Cum proprietatea se află în litigiu, ea nici nu poate fi vândută şi, uite aşa, se joacă de-a alba-neagra cu o casă care ar fi meritat, poate, să fie transformată în muzeu.
Statul a intrat în posesia garsonierei
“Succesiunea defunctului Petrescu Gheorghe a fost declarată vacantă şi a intrat în proprietatea privată a statului, în 2012. Totodată, instanţa de fond a hotărât plata sumei totale de 36.385,55 de lei, calculată până la data de 31.12.2010, reprezentând cheltuieli de întreţinere restante şi penalizări calculate de asociaţia de proprietari pentru neplata la termen a cheltuielilor”, ne-au declarat reprezentanţi ai DGRFPB. La aceste datorii se mai adaugă cele strânse în ultimii 4 ani, ajungându-se, astfel, la suma astronomică de 51.291de lei! Dincolo de birocraţie şi de litigii, prin bloc vecinii vorbesc că se fac tot felul de mişcări. În urmă cu câteva săptămani au venit nişte muncitori şi au debranşat apartamentul de la utilităţi. Administratorul Ion Micu ne-a explicat: “De când a murit maestrul, nimeni nu a venit să se intereseze de avere. S-au strâns datorii, dar nu pentru că nea Gică ar fi fost un rău platnic. Statul, care e acum proprietarul apartamentului, a trimis pe cineva să se ocupe să debranşeze gazele şi curentul. Ne-au spus că, după ce va fi vândut, o să primim şi noi datoria”.
fotografii: Vlad Chirea
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!