1. Nu te odihneşti suficient. Dacă dormi mai puţin de 7-8 ore pe noapte, metabolismul este îngreunat şi e dereglată secreţia de grelină şi leptină, hormonii implicaţi în controlul apetitului şi senzaţiei de saţietate. Şi producţia hormonului insulinic e dată peste cap, aşa că organismul procesează mai greu glucoza din sânge. Rezultatul: ţi-e încontinuu foame…
2. Mănânci haotic. Mesele neregulate zăpăcesc organismul, alimentele nu sunt procesate cum trebuie, iar surplusul se depune. Corect e să iei 4-5 mese pe zi – micul dejun la 7.00, gustare la 10.30, prânzul la 13.00, gustare la 15.30, cina la 18.30 – 19.00. Acest orar trebuie respectat şi în weekend!
3. Înfuleci. Asta nu înseamnă neapărat că mănânci mult, ci… pe nerăsuflate. Adică nu mesteci suficient mâncarea. Regula de aur este să mesteci de 50 de ori fiecare îmbucătură, fiindcă, sub acţiunea salivei, digestia începe înainte de a înghiţi. Astfel, nutrienţii din hrană sunt asimilaţi şi nu se produc reziduuri ce se transformă în grăsime.
4. Consumi băuturi light. Deşi acceptate în curele de slăbire, băuturile fără zahăr sunt o armă cu două tăişuri: consumate în exces (mai mult de două pahare pe zi), stimulează pancreasul să secrete mai multă insulină, hormonul care favorizează stocarea grăsimilor.
5. Nu te hidratezi suficient. 10-12 pahare de apă pe zi sunt absolut necesare pentru a transporta nutrienţii în organism, a stimula digestia şi a elimina toxinele. Unde mai pui că apa îţi umple stomacul, “tăind” senzaţia falsă de foame!
6. Bei alcool. Multă lume crede că alcoolul “arde” grăsimile, însă realitatea e alta: îi furnizează organismului o mulţime de calorii şi, în plus, împiedică topirea grăsimilor.
7. Trăieşti în tensiune. În perioadele de stres intens, caloriile din alimente se depun sub formă de grăsimi, în special pe abdomen. Le ajută cortizolul, hormonul stresului, care, secretat în exces, reduce metabolismul. În plus, ai tendinţa de a mânca mai mult.
8. Ai un metabolism lent. Viteza cu care organismul arde caloriile “se transmite” din generaţie în generaţie. Aşa se explică şi predispoziţia spre îngrăşare şi încăpăţânarea organismului de a nu ceda uşor sub acţiunea dietei.
9. Ai peste 35 de ani. După această vârstă, metabolismul devine mai lent, iar grăsimile se acumulează mai uşor în jurul taliei, pe coapse, pe şolduri şi pe fese. Orice ai face, slăbeşti mult mai greu decât la 20 de ani…
10. Iei anumite pastile. Medicamentele care luptă împotriva anxietăţii şi afecţiunilor psihice (antidepresivele şi anxioliticele) sporesc senzaţia de foame, iar cele care tratează hipertensiunea arterială şi unele probleme cardiace (betablocantele) diminuează consumul de energie.
11. Suferi de hipotiroidie. În acest caz, tendinţa de îngrăşare şi/sau imposibilitatea de a slăbi sunt fireşti, pentru că secreţia de hormoni tiroidieni (cei care contribuie la arderea depozitelor de grăsimi) e în deficit.
12. Ai ovare polichistice. Această problemă de sănătate tipic feminină este consecinţa unor dezechilibre hormonale care duc, printre altele, la acumularea de grăsimi în organism.
13. Eşti la menopauză. Instalarea menopauzei e însoţită de transformări hormonale soldate, printre altele, cu un apetit sporit şi cu retenţie de apă.
14. Ai Sindromul Cushing. Este o boală rară, care poate duce la obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială, depresie şi osteoporoză. Cauza: glandele suprarenale produc prea mult cortizol – hormonul stresului, care e asociat cu stocarea grăsimilor în organism.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!