Este vorba despre o specialitate sârbească, făcută din lapte de măgăriță și care poartă numele de (scuzați!) Pule.
Această brânză este făcută la o singură fermă din țara vecină și prietenă, și anume la Zasavica, situată la aproximativ 80 km distanță de Belgrad. Acolo se găsesc aproximativ 130 de măgari și măgărițe, care trăiesc în regim de rezervație. Este, de altfel, singurul loc din lume în care măgărițele sunt mulse în scopul obținerii de brânză
„În primul rând ideea e să salvăm aceste animale de la dispariție. Dar, cu ajutorul lor, facem și anumite produse care ne permit să ne finanțăm și, astfel, să ne atingem scopurile”, a declarat pentru agenția Reuters șeful rezervației, Slobodan Simic.
Sunt necesari 25 de litri pentru un singur kg de Pule, care este o brânză albă și sfărâmicioasă. Măgărițele sunt mulse de 3 ori pe zi, manual (nu există, firește, mașini automatizate pentru așa ceva). Iar producția zilnică pentru fiecare femelă este de doar 2 dl, randament care explică și el prețul exorbitant al produsului final.
Despre laptele de măgăriță se spune că este foarte sănătos pentru om. Are proprietăți anti-alergenice, conține doar 1% grăsime, dar de 60 de ori mai multă vitamină C decât laptele de vacă. Nu se consumă decât proaspăt, pentru că aceste calități s-ar pierde în momentul fierberii.
„În toată lumea, nimeni nu produce brânză din lapte de măgar în afară de noi. Prețul ei normal ar fi de 3-4-5 mii de euro pe kilogram. Ne-am încumetat totuși să facem această brânză la un preț mai acceptabil, de aproximativ 1.000 de euro/kg, dar chiar și așa tot este cea mai scumpă brânză din lume”, a mai spus Simic.
Totuși, acest record trebuie privit cu oarecare circumspecție, pentru că Pule nu poate fi cumpărată, cel puțin deocamdată, nicăieri în lume. Așa că, pentru moment, cea mai scumpă brânză din lume ce poate fi achiziționată de oricine este franțuzeasca Beaufort d’Eté, care nu costă „decât” $44,99 / 450 grame. Adică mai puțin de o zecime din prețul brânzei sârbești.
Iar dacă nu vă place brânza, atunci să știți că laptele de măgăriță are și alte proprietăți interesante, deja exploatate de fabricile de produse cosmetice. Probabil că vă mai amintiți legenda care spune că Regina Cleopatra a Egiptului făcea baie în lapte de măgăriță, ca să rămână tânără și frumoasă. Problema e că, după aproximările aceluiași Slobodan Simici, umplerea unei singure căzi ar costa în jur de 5.000 de euro.