– Parchetul din bambus, dacă nu e foarte murdar, se poate curăţa cu mopul şi apă călduţă în care ai pus câteva picături de detergent de vase şi amoniac. Clăteşte- l cu apă curată şi şterge-l apoi cu o cârpă uscată. Petele de cerneală se înlătură cu alcool pentru aprins grătarul, cele de ulei, cu săpun negru (îl găseşti pe internet, pe site-urile de produse bio), cele lăsate de băuturi alcoolice, cu apă şi oţet, iar cele de mucegai, cu o cârpă îmbibată în apă cu săpun şi amoniac. După fiecare astfel de operaţiune, se clăteşte cu apă. Pentru strălucire, şterge-l cu o cârpă îmbibată într-un amestec făcut dintr-un litru de apă caldă, trei linguri de ulei de in şi o lingură de esenţă de terebentină.
– Parchetul stratificat se curăţă cu o perie din microfibre uşor umedă sau cu un mop umed, apoi se şterge cu o cârpă uscată. Trebuie evitate substanţele puternice şi/sau abrazive. Dacă este foarte murdar, adaugă în apă o picătură de detergent de vase, iar dacă este îmbâcsit de produse de curăţat nepotrivite, adaugă în apă o picătură de oţet alb. Petele de sânge, cerneală sau vopsea se înlătură cu o cârpă îmbibată cu alcool de 90 de grade. Nu lăsa produsul să acţioneze prea mult! Şterge-l imediat cu o cârpă umedă!
– Parchetul din lemn natural e bine să fie curăţat cu o mătură din microfibre uşor umedă. Pentru o curăţare profundă, poţi folosi apă de cartofi, care se prepară astfel: se pun la fiert 125 g de făină de cartofi în jumătate de litru de apă, se lasă pe foc până se transformă în gel, apoi se dizolvă în 10 litri de apă. După curăţare, podeaua se clăteşte şi se şterge cu o cârpă uscată. Petele de cerneală le înlături cu o periuţă de dinţi îmbibată în suc de lămâie, cele de vopsea se curăţă cu o cârpă înmuiată în spirt alb, iar cele de grăsime dispar dacă pui pe ele pudră de talc sau de argilă, le acoperi cu hârtie absorbantă, apoi treci peste aceasta fierul de călcat.
– Linoleumul se poate curăţa frecvent cu mopul şi un amestec de apă şi săpun negru. Dacă are pete de mucegai, pune peste ele o soluţie din făină de muştar şi apă rece. Las-o să acţioneze cel puţin 3 minute, apoi şterge cu o cârpă umedă.
– Pe gresie ai grijă să nu utilizezi produse acide. Curăţ- o cu un mop sau cu un burete din microfibră şi apă călduţă. Dacă este prea murdară, îţi e de folos apa în care ai fiert cartofii: cât e încă fierbinte, foloseşte- o ca să freci cu ea gresia. Apoi, las-o să acţioneze 10 minute, pentru că amidonul pe care- l conţine va înlătura grăsimea. l