Guacamole
Ingrediente: două avocado coapte, 4 fire de ceapă verde, 1/2 linguriţă ardei iute pisat, 2-3 căţei de usturoi, o lingură de suc de lămâie, o roşie, pătrunjel proaspăt, sare şi piper după gust.
Preparare: se curăţă avocado şi se scoate miezul cu o linguriţă. Într-un bol, se striveşte avocado cu o furculiţă şi se adaugă zeama de lămâie, ca să nu oxideze. Se adaugă ceapa tocată, usturoiul mărunţit, roşia curăţată de seminţe şi tăiată cubuleţe şi se amestecă. Se pune sare şi piper după gust, ardeiul iute şi pătrunjelul tocat şi se amestecă bine totul.
Harissa
Ingrediente: ½ kg ardei gras roşu, ½ kg ardei iute roşu, 3 căţei de usturoi, ½ linguriţă de piper, ½ linguriţă sare, ½ linguriţă boia, 4 linguri ulei de măsline, zeama de la o lămâie.
Preparare: se curăţă ardeiul gras şi cel iute, se pun într-o sită împreună cu usturoiul şi se fierb la abur timp de 15 minute. Apoi se pun într-un bol, împreună cu condimentele, sucul de lămâie şi uleiul de măsline şi se mixează până se obţine o pastă moale. Se poate păstra la frigider, într- un borcan, câteva săptămâni, după ce torni puţin ulei de măsline deasupra şi îl închizi bine.
Brânză cu mucegai
Ingrediente: 100 g smântână, 100 g maioneză, 100 g brânză cu mucegai, un căţel de usturoi, câteva fire de pătrunjel, piper.
Preparare: se pun într-un bol usturoiul pisat, pătrunjelul tocat, brânza sfărâmată, smântâna şi piper după gust şi se mixează cu blenderul pentru omogenizare. Se adaugă maioneza şi se amestecă uşor cu o lingură, ca să nu se taie compoziţia.
PONT: Se poate servi într-o chiflă căreia i se scoate miezul.
Tzatziki
Ingrediente: 200 ml iaurt mai gras, un castravete (cam 350 g), 3 căţei de usturoi, 3 linguriţe de ulei de măsline, o linguriţă de oţet, frunze de mentă, sare.
Preparare: se spală castravetele şi se dă pe răzătoare cu tot cu coajă, apoi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare 30-45 de minute. Între timp, se zdrobeşte usturoiul. Se pune iaurtul într- un castron, se adaugă usturoiul şi castravetele, uleiul şi oţetul, alternativ, amestecând după fiecare linguriţă. La sfârşit se adaugă sarea şi menta tocată.
Creveţi cu usturoi
Ingrediente: 150 g creveţi, 50 g unt, 100 g cremă de brânză, 200 g iaurt, 50 g smântână, 2 căţei de usturoi, o ceapă, sare, piper alb.
Preparare: se amestecă smântâna, crema de brânză şi iaurtul scurs. Se adaugă sare şi piper după gust şi ceapa tocată fin. Compoziţia obţinută se lasă la rece 30 de minute. Între timp, se topeşte untul, se adaugă căţeii de usturoi zdrobiţi cu lama unui cuţit lat, iar după ce s-au rumenit, se scot şi se înăbuşă în untul aromat creveţii. Se scot pe hârtie absorbantă, se taie mărunt şi se amestecă bine cu crema de brânză.
Chilli şi roşii
Ingrediente: 6 roşii, 3 linguri de ulei de măsline, o ceapă, 4 căţei de usturoi, o linguriţă de zahăr, două linguri de boia dulce, două linguriţe de praf de chilli, o lingură de oregano uscat, două linguri de vin roşu sec, piper, sare.
Preparare: ceapa şi usturoiul tocate se călesc în ulei încins, cu tot cu oregano. Se adaugă apoi roşiile tăiate cubuleţe, praful de chilli şi boiaua dulce şi se amestecă bine, la foc domol. Se stinge compoziţia cu vin roşu, se adaugă zahărul şi se pun sare şi piper după gust.
Tartar
Ingrediente: două linguriţe de capere, 3 castraveciori muraţi, 150 g maioneză, o linguriţă de muştar, două linguriţe de tarhon tocat, două linguriţe de pătrunjel tocat, piper măcinat, sare.
Preparare: caperele scurse şi tocate şi castraveciorii scurşi şi tocaţi mărunt se amestecă bine cu maioneza, muştarul şi verdeaţa tocată. Se asezonează, după gust, cu sare şi piper.
Hummus
Ingrediente: 250 g năut uscat, două linguri de tahini (pastă de susan), 4 linguri de ulei de măsline, zeama de la o lămâie, o linguriţă de sare, ¼ linguriţă bicarbonat de sodiu, 4 căţei de usturoi.
Preparare: se pune năutul în apă şi se lasă la înmuiat 12 ore, apoi se fierbe în apă cu bicarbonat de sodiu. Se strecoară şi se păstrează zeama. Se curăţă boabele de coajă şi se mixează cu restul ingredientelor. Se adaugă, puţin câte puţin, apa în care a fiert năutul, până se obţine consistenţa dorită. Se poate servi ornată cu ulei de măsline, pătrunjel, boia de ardei, curry sau alte mirodenii, după preferinţă.
Tapenade
Ingrediente: o cană de măsline fără sâmburi, un căţel de usturoi, trei linguri de ulei de măsline, o lingură de oţet balsamic.
Preparare: se mixează toate ingredientele. Se poate păstra la frigider, într-un borcănel.
Baba Ganoush
Ingrediente: două vinete, două linguriţe de tahini (pastă de susan), o lingură de zeamă de lămâie, o mână de frunze de mentă, 3 linguri de ulei de măsline, 2 căţei de usturoi.
Preparare: se coc vinetele şi se scurg bine de zeamă, apoi se toacă. Se pisează usturoiul, se toacă mărunt frunzele de mentă şi se adaugă peste vinete, împreună cu cele două linguriţe de tahini şi zeama de lămâie. Se amestecă bine, adăugând treptat şi uleiul, până este perfect încorporat.
DULCIURI:
Ciocolată topită
Ingrediente: 150 g cacao, două gălbenuşuri, 75 g de unt, 250 g zahăr brun, 100 g ciocolată menaj, 75 ml lapte, o fiolă esenţă de vanilie sau de rom.
Preparare: se topesc la bain-marie untul şi ciocolata. Se lasă puţin la răcit, apoi se adaugă gălbenuşurile frecate cu zahărul. Urmează laptele, cacaua şi esenţa, după care compoziţie se amestecă bine, până se omogenizează. Se pune pe foc 5-7 minute, apoi se lasă la răcit şi se dă la frigider 30 de minute.
Desert cu vanilie
Ingrediente: două linguriţe esenţă de vanilie, 100 g zahăr, 250 ml apă, o lingură de amidon de porumb, două linguri de unt la temperatura camerei, un vârf de cuţit de sare.
Preparare: se pune apa la fiert într-o oală mică, iar când dă în clocot, se adaugă zahărul amestecat cu amidonul. Din acest moment, focul trebuie să fie mediu şi se amestecă încontinuu, ca să nu se formeze cocoloaşe. După ce s-a îngroşat sosul, se ia oala de foc şi se încorporează esenţa de vanilie, untul şi sarea. Se amestecă până când untul se topeşte complet.
Cu ce le servim?
Aperitivele: cu pâine prăjită, nachos, lipii, legume proaspete ori fierte, rondele de ceapă prăjite, biscuiţi din ovăz sau secară şi, special pentru carnivori, bucăţele de pui sau de porc prăjite.
Deserturile: cu bucăţele de fructe, bezele, alune de pădure sau migdale (prăjite, dar nesărate), clătite sau biscuiţi simpli (populari). Pentru fructe şi bezele vei avea nevoie de scobitori, aşa că nu uita să aşezi şi aşa ceva pe masă!