A început afacerea cu doar doi copii
Afacerea de suflet a femeii a debutat în toamna lui 2012 cu doar doi copii înscrişi. Anul trecut, avea unsprezece micuţi, iar anul acesta reuşise să crească numărul la 20. Dar… “În vară, au plecat şase copii, iar eu aveam nouă angajaţi cărora trebuia să le asigur salariile, nu am mai putut continua. Planurile erau făcute pentru 36 de copii. Iar noi am avut preţuri sub nivelul pieţei. 1.000 de lei pe lună pentru program prelungit, iar opţionalele erau incluse”, a mai spus Cati pentru Libertatea. Soţia cântăreţului de manele a încercat să convingă mica comunitate de avantajele grădiniţei, dar pare că nimeni nu a fost atras de orele de bune maniere.
Locuitorii din Ştefăneşti care treceau ieri dimineaţă prin faţa vilei nu zăboveau prea mult cu ochii pe zidurile clădirii, mergând grăbiţi către instituţiile de stat şi ducându- şi copiii către grădiniţele şi şcolile gratuite. Grădiniţa familiei Minune funcţiona într-un complex de opt case pe care familia Minune l-a ridicat în Ştefăneşti în urmă cu câţiva ani, însă nici vilele nu au fost chiar un magnet pentru cumpărători.
Au început cursurile în şcoala renovată de americani
Cei 250 de elevi din Deveselu, localitatea din judeţul Olt unde va fi instalat scutul antirachetă, se bucură de condiţii moderne, după ce clădirea a fost renovată de americani. Copiii care au păşit în noul an şcolar au rămas impresionaţi de clasele moderne unde vor învăţa. Din păcate însă, tot anul ei se vor juca în recreaţie printre sacii de ciment şi sculele muncitorilor care au finalizat doar parterul şcolii.
“Va fi un pic mai greu, dar merită efortul. Vom învăţa în două schimburi. Cei mici – dimineaţa şi cei mari – după-amiaza”, a declarat Oltiţa Urâtu, directorul de la Şcoala Deveselu.
Dascăl de nota 10 fără post de titular
Anca Iubu, educatoare din Câmpulung Muscel, care a reuşit performanţa de a lua nota zece la examenul de titularizare, a început noul an şcolar la o grădiniţă din localitatea argeşeană Stupeni. În ciuda rezultatelor ei onorabile, ea nu are statut de titular pentru că nu există un astfel de post în tot judeţul. Cunoştea situaţia înainte de examen, dar a concurat chiar şi aşa, iar nota mare îi va conferi un avantaj în care va apărea un post, speră ea chiar în Câmpulung, ori dacă grădiniţa la care este acum angajată o va titulariza. (Mihaela Ivaşcu)
Ce aduce noul an şcolar
Abecedar în aşteptare. Acest an şcolar ar fi trebuit să debuteze cu manuale noi – atât în variantă tipărită, cât şi digitală – pentru elevii claselor I şi a II-a. Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie care a fost contestată de mai multe edituri, astfel că s-a ajuns la situaţia în care elevii nu vor avea materiale didactice.
Copiii învaţă cum să fie afacerişti. Elevii vor avea ocazia să aleagă dintr-o listă mult mai largă de opţionale. Un curs inedit va fi cel de educaţie antreprenorială şi orientare profesională. Prin exerciţii şi lucru în echipă, elevii vor învăţa de la cum se concepe o afacere şi ce calităţi are un lider până la cum se aduce pe piaţă un produs sau un serviciu cerut de clienţi. Elevii vor mai putea învăţa şi despre arhitectură şi mediul construit, iar cei din liceele de muzică vor putea studia istoria jazzului. O altă materie opţională nouă este şahul, care, din această toamnă, va fi introdus în şcoli pentru prima oară.
Evaluarea naţională, 75% din media de admitere în liceu. Noul an şcolar nu aduce noutăţi privind organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale şi a admiterii în liceu. Media de admitere în liceu se va calcula ca medie ponderată între media de la evaluarea naţională (75 la sută) şi media notelor din gimnaziu (25 la sută). Evaluarea naţională din 2015 a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca şi cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. (Mihaela Barbu)
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!