După o perioadă în care mai multe zone din lume au fost zguduite de seisme devastatoare, faptul că Vrancea a început să se mişte nu face decât să îi sperie pe români. În weekendul ce tocmai s-a încheiat am avut parte de două seisme nu foarte mici, unul de 4 grade (sâmbătă dimineaţă, la ora 5.30) şi unul de 3,5 grade (duminică dimineaţă, la ora 8.58).
Specialiştii Institutului Naţional de Fizică a Pământului susţin că aceste două cutremure fac parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea şi că nu ar trebui să ne îngrijoreze.
Totuşi, Mircea Radulian (foto), directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a precizat că ţara noastră a intrat într-o perioadă în care vom avea parte de cutremure de mai mare intensitate, dar nu devastatoare.
“Cutremure de peste 6 grade au loc în fiecare zi, sau o dată la două zile în lume, nu sunt evenimente neobişnuite. Totuşi, cele de peste 8 grade sunt mai rare, cam unul pe an. Am observat însă o intensificare a activităţii seismice după anul 2000. A mai fost o astfel de perioadă la începutul secolului al XX-lea, urmată de o etapă calmă, între 1970 şi 2000, 2000 şi ceva”, a precizat Radulian. De altfel, şeful institutului declara în urmă cu un timp: “Dacă ne luăm după statistică, un cutremur de 6 grade ar trebui să se producă în România în viitorul apropiat”. Un alt seismolog celebru, prof. George Purcaru, afirma că un cutremur de 6,3-7,1 grade va avea loc în ţara noastră anul acesta.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!