Din decembrie, toţi bugetarii ar urma să aibă salarii mai mari. Rotunjirea lefurilor cu 10% a milionului de angajati ai statului adânceşte şi mai mult diferenţele salariale dintre bugetari şi cei care lucrează în firmele private.
Chiar dacă patronii vor fi anul viitor ceva mai darnici cu majorările salariale decât statul, lefurile funcţionarilor vor rămâne mai mari decât cele la privat, arată o estimare a Comisiei Naţionale de Prognoză.
Explicaţia este simplă: în mediul privat lucrează de aproape trei ori mai mulţi angajaţi decât în sistemul bugetar şi chiar dacă vor avea venituri rotunjite cu 4%, tot bugetarii vor încasa mai mulţi bani la final de lună, deşi în cazul lor creşterea salarială este estimată la doar 2,9% în 2016.
Diferenţa se va menţine şi în anii următori – proporţia se respectă şi în 2017. Chiar şi la orizontul lui 2018, câştigul salarial mediu brut lunar din sectorul bugetar, de 2.691 de lei, va fi mai mare decât cel din sectorul privat – de 2.634 de lei.
O afacere de succes: job la stat
Peste 2.500 de lei a câştigat în medie un salariat din sistemul public al statului, în luna septembrie. La mare distanţă sunt sectoare private care ţin toată economia în spate, cum ar fi industria, transporturile, comerţul sau construcţiile.
Aici, salariile medii pot fi la jumătate faţă de cele primite de funcţionarii din ministere sau agenţii guvernamentale.
Potrivit ultimelor date statistice, un salariat al unei firme private cu 50 de angajaţi câştiga în 2013 circa 950 de lei lunar, faţă de 1.200 de lei, cât primea un funcţionar. Şi diferenţa de salariu dintre funcţionari şi angajaţii din privat care ţin economia în spate va creşte şi mai mult.
Ce salarii medii au alţii
Pentru comparaţie, salariul mediu la nivel mondial este de 1.480 de dolari (echivalentul a circa 5.293 de lei). România se află pe locul 47 într-un top mondial al salariilor, potrivit datelor furnizate BBC de Organizaţia Internaţională a Muncii.
La noi, un angajat cu salariu mediu câştigă 954 de dolari, mai mult decât bulgarii (750 $ lunar) sau angajaţii din Republica Moldova (438 $), dar mai puţin decât angajaţii din Botswana (996 $), Jamaica (1.135 $), Serbia (1.058 $) sau Slovacia (1.385 $). Dacă visezi să pleci acasă lunar cu mai mult de 4.000 de dolari, mergi în Luxemburg.
Tara ocupă primul loc în clasamentul mondial, cu 4.089 de dolari pe lună. Nici Norvegia şi nici Austria nu sunt o opţiune rea, unde salariile medii ajung la 3.678 de dolari, respectiv 3.437 de dolari lunar.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro