Anul trecut, doar în universităţile de medicină din Iaşi, Bucureşti, Cluj şi Timişoara studiau aproape 7.400 de străini din ţări precum Turcia, Franţa, Italia, Spania, Serbia, Israel, Tunisia, Grecia sau Maroc.
“Nu există grupă în care să nu fie între doi, opt, chiar şi zece studenţi de altă naţionalitate”, ne spune Andreea Humă, reprezentantă a Societăţii Studenţilor la Medicină. Cel mai mare număr de tineri veniţi de peste hotare să înveţe de la profesori români cum se mânuieşte bisturiul sunt la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, 2.359 de studenţi şi la UMF “Carol Davila” din Capitală, 1.337.
Cine nu ştie română repetă anul
Pe Emre l-am cunoscut ieri, la UMF. E turc, are 21 de ani şi intră pentru a doua oară în anul întâi. “E foarte greu, pentru că nu cunosc bine limba română, iar cursurile abia dacă le pot citi. Am rămas repetent, dar nu mă las, merg mai departe”, mărturiseşte tânărul născut în zona Ankarei. Colegul lui, Aziz, a reuşit să promoveze.
E fericit că intră în anul doi şi că… în curând va face practică pe românce. “Vreau să devin ginecolog sau medic estetician. Şi tata e medic, el e oftalmolog, dar eu vreau să fac ceva diferit. În plus, mă pregătesc pentru o meserie bănoasă: în Turcia, un salariu bun e 10.000 de euro, adică din prima leafă voi recupera banii daţi pe doi ani de facultate (n.r. – un străin plăteşte, în medie, 5.000 de euro pe un an de studiu)”, declară viitorul doctor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro