Tratamentul sterilităţii costă destul de mult la noi în ţară. În funcţie de clinica la care se apelează, costurile pot fi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro.
“Un mare procent de vină în scăderea natalităţii în România îl are şi lipsa capacităţii de a procrea. Fie că e cauzată de o boală cronică, de stres sau de alte probleme hormonale, sterilitatea poate fi înlăturată. Din studiile făcute reiese că majoritatea cuplurilor nu pot avea copii deoarece fie bărbaţii sunt sterili, în proporţie de 30%, fie femeile, în 40% din cazuri, sau ambii parteneri, în procent de 30%. Din nefericire, statul alocă fonduri doar pentru analizele de laborator. Iar procedeele medicale pentru redarea capacităţii de a procrea sunt scumpe şi necesită răbdare. Acesta e şi motivul pentru care doar 3.000 de cupluri îşi permit anual asemenea tratamente. Fiecare metodă de fertilizare este personalizată şi se face în funcţie de rezultatele analizelor pacienţilor”, ne-a explicat prof. dr. ginecolog Bogdan Marinescu (foto), unul dintre participanţii la Congresul despre Infertilitate care a avut loc sâmbătă, la Cluj-Napoca.
Avem spor natural negativ
Potrivit ultimelor date statistice, sporul natural a fost negativ în România, în decembrie 2012, populaţia diminuându-se cu 9.423 de persoane. La fel a fost însă şi în decembrie 2011, când ne-am împuţinat cu 7.011 persoane.
Şi numărul căsătoriilor a fost mai mic cu 1.003 în decembrie, atingând un procent îngrijorător: 2,4 căsătorii la mia de locuitori. Problemele de cuplu au majorat şi numărul cazurilor de divorţ, cu 357, în decembrie faţă de noiembrie 2012.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!