In sfarsit, autoritatile au emis cod rosu, dupa ce in ultimele zile, mercurul termometrelor nu a coborat sub 40 de grade. Este o avertizare in premiera pentru Romania, fiind valabila pentru azi. Ea include cinci judete plus Bucurestiul, in aceste zone, temperatura aerului fiind prognozata a depasi 41 de grade Celsius. Cu alte cuvinte, aerul va deveni irespirabil.
De mai bine de o saptamana, Romania fierbe la temperaturi de 38-40 de grade. Ieri, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a ridicat avertizarea cod portocaliu la cod rosu pentru cinci judete si Capitala. Astfel, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov si Bucuresti sunt zonele unde romanii se vor ‘perpeli’ la temperaturi mai mari de 41 de grade Celsius. Izolat, in unele zone din Lunca Dunarii, se pot inregistra chiar si temperaturi de 43 de grade Celsius, mai spun meteorologii. ‘De miercuri (n.r. – maine) vor fi ridicate atat codul rosu, cat si cel portocaliu emise pentru zona de sud. Este posibil ca pentru zonele de centru si vest sa fie ridicat si codul galben’, a declarat, ieri, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Autoritatile au dispus de ieri masuri speciale.
– Intre orele 11.00-18.00, potrivit ministrului muncii, Paul Pacuraru, lucrul in aer liber este total interzis in cazul codului rosu. In plus, se recomanda reducerea perioadei de lucru pentru cei care muncesc in interior.
– Examenele la Academia de Studii Economice, la Universitatea Bucuresti si la Universitatea din Craiova se vor sustine numai intre 7.00-11.00, precum si dupa ora 18.00.
– In judetele avertizate, numarul perso-nalului din spitale, precum si cel al ambulantelor va fi suplimentat. In Bucuresti, Serviciul de Ambulanta a imprumutat 10 Salvari de la Ministerul Transporturilor printr-un protocol incheiat cu aceasta institutie.
– Circulatia camioanelor cu masa totala mai mare de 7,5 tone va continua sa fie restrictionata pe drumurile nationale si pe cele judetene, intre orele 11.00-20.00, a anuntat, ieri, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
– In fiecare piata, autoritatile au amenajat corturi speciale de unde se distribuie apa rece, se masoara tensiunea arteriala si se acorda primul ajutor in caz de nevoie. Totodata, fiecare farmacie HelpNet din tara acorda gratuit calciu.
Apelam la rezerva de apa
‘Vom apela la rezervele de apa din subteran pentru a-i ajuta pe locuitorii din mediul rural’, ne-a declarat, ieri, mi-nistrul mediului, Attila Korodi. Cu toate ca ne confruntam cu una din cele mai grave perioade de seceta, Korodi ne da asigurari ca rezervele de apa din lacuri sunt suficiente pentru urmatoarele 50 de zile. ‘Este in pregatire o hotarare de guvern prin care sa fie efectuate 80 de foraje la mare adancime. Aceasta e de fapt rezerva de apa a Romaniei, rezerva la care se poate apela ori de cate ori sursa de suprafata, lacurile, nu poate face fata’, a spus ministrul Attila Korodi.
„Beau multe lichide, ca sa ma hidratez”
Ion Pana, 44 de ani: ‘Beau foarte multe lichide, ca sa ma hidratez. In afara de asta, ma imbrac subtire si incerc sa nu ies in soare la miezul zilei. In rest, nu am ce sa fac, trebuie sa merg la serviciu si la intoarcere este foarte cald’.
Sofia Dorobantu, 44 de ani: ‘Ma imbrac foarte mult in alb si culori deschise pentru ca nu atrag soarele. Consum foarte multe lichide si incerc sa ma adapostesc in locuri cu aer conditionat. Acasa, fac dusuri racoroase si cat mai dese’.
Georgeta Dogaru, 38 de ani: ‘Incerc sa nu ies azi din casa si, daca este nevoie neaparat, merg mai mult pe la umbra sau mai intru undeva sa ma racoresc. In rest, imi pun pe mine haine in culori deschise si beau multa apa’.
Marcel Dumitrascu, 38 de ani:’Beau multa bere, ca ma racoreste. In rest, nu prea am cum sa ma feresc de caldura pentru ca lucrez pe santier. Doar acasa ma mai racoresc cu un ventilator pe care il tin deschis la maximum tot timpul’.
Preturile la alimente explodeaza, din toamna
Patronatele din industria alimentara au vesti foarte proaste. Din luna octombrie, preturile la principalele alimente se vor majora, in medie, cu aproximativ 30%, din cauza secetei.
Carnea de vita, laptele, puiul, ouale, painea, zaharul si alte alimente de baza se vor scumpi de la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie din cauza secetei.
‘Carnea de vita se va scumpi cel mai mult, pentru ca pretul la furaje este foarte mare. Cam 30-40% este majorarea acestui produs, din toamna. Painea, asa cum estimam noi, se va scumpi chiar peste 10 zile cu 10-15% din cauza pretului mare la grau’, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.
‘La aceste scumpiri se vor adauga si majorarile nejustificate ale comerciantilor care speculeaza situatia de seceta’, ne-a spus Stefan Radu, presedintele Agrostar.
Nu iesiti din casa intre orele 11.00 si 18.00!
Primarul Capitalei si-a intrerupt vacanta pe Coasta de Azur, din cauza avertizarii cod rosu, iar Prefectura a convocat ieri toate autoritatile care fac parte din Comitetul Municipal Bucuresti pentru Situatii de Urgenta si a dictat masuri suplimentare, pentru ca oamenii sa suporte mai usor efectele caniculei.
De ieri, Bucurestiul parca se pregateste pentru razboi. Armata monteaza corturi cu instalatii de climatizare in tot orasul, pentru a-i putea adaposti pe cei care sunt nevoiti sa se aventureze pe strazi, iar bisericile, teatrele, farmaciile si cinematografele se vor transforma in oaze de racoare pentru cei ametiti de caldura ucigatoare.
Salvatorii vor fi gata sa intervina
Si in subteranele metroului vor fi amenajate 12 puncte de prim-ajutor. In plus, 60 de studenti care fac parte din Asociatia Salvatorilor vor fi pregatiti in orice clipa sa-i ajute pe locuitorii Capitalei sa depaseasca zilele aflate sub codul rosu. ‘Orice activitate in aer liber va fi suspendata, iar masurile pentru ajutorarea celor care se vor afla totusi in parcuri, pe strazi sau in zonele cu trafic intens vor fi suplimentate. Intre orele 11.00 si 18.00, oamenii trebuie sa evite sa iasa din casa. Chiar si pietele care functioneaza in spatii deschise vor fi inchise’, a declarat prefectul Capitalei, Mioara Mantale.
Masuri luate pe timp de cod rosu:
– serviciile care lucreaza cu publicul vor avea program in intervalul 7.00-11.00 si 18.00-20.00, inclusiv casieriile RATB si pietele agroalimentare care nu functioneaza in hale dotate cu aer conditionat;
– echipele firmei Luxten vor colabora cu Electrica pentru remedierea in timp util a eventualelor pene de curent;
– jandarmii vor ajuta primariile de sector la procurarea alimentelor de baza destinate persoanelor nedeplasabile;
– societatile de salubrizare vor stropi de mai multe ori pe zi arterele principale;
– Politia Comunitara va patrula pentru a preveni scaldatul in locuri neamenajate;
– va fi marit numarul de corturi stradale destinate distribuirii gratuite de apa, masurarii tensiunii si a indicelui glicemic al trecatorilor, in toate sectoarele.
18 morti in ultima saptamana
Temperaturile caniculare din ultima saptamana au facut ca numarul persoanelor decedate sa creasca la 18, dintre care trei noi cazuri au fost inregistrate duminica, 22 iulie, a declarat, ieri, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Judetele unde s-au constatat decesele sunt Iasi, Ilfov si Bacau (cate doua cazuri), Botosani, Vrancea, Buzau, Galati, Arges, Dambovita, Arad, Caras-Severin si Bihor (cate un caz).
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!