Un român din zece suferă de reducerea progresivă a funcţiilor rinichiului – cunoscută ca boală cronică de rinichi, conform Societăţii Române de Nefrologie (SRN). Libertatea îţi prezintă cea mai bună reţetă naturistă pentru a ameliora simptomele afecţiunii şi pentru a încetini evoluţia acesteia.
“Boala cronică de rinichi evoluează în ani iar, în final, pacientul necesită dializă sau chiar un transplant renal, pentru a supravieţui”, a declarat prof. dr. Gabriel Mircescu, preşedintele SRN. De la primele semne ale bolii, medicii recomandă schimbarea obiceiurilor alimentare şi exerciţii fizice regulate. Infuziile din frunze sau muguri de mesteacăn pot fi folosite în ameliorarea afecţiunii. Acestea se prepară din două linguri de frunze tăiate mărunt sau o lingură de muguri ce se pun într-o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat o oră, după care amestecul se strecoară. Se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, înainte de masă.
Tot pentru problemele renale, frunzele şi mugurii de mesteacăn se pot folosi în amestec c u frunze de coadacalului. O lingură de preparat se acoperă cu un pahar de apă fierbinte. Se strecoară după 15 minute, după care se bea câte o lingură de infuzie de treipatru ori pe zi. Acest amestec este contraindicat persoanelor cu inflamaţii acute ale rinichilor şi ale căilor urinare, dar şi femeilor însărcinate.
Primele semne ale bolii
Simptomele afecţiunii cronice renale constă în oboseală, vărsături, greţuri, urinări frecvente, probleme de urinare, dureri şi crampe musculare. Pentru o diagnosticare corectă, e nevoie de efectuarea unor analize de sânge şi de urină.
Cum scapi de pietrele la rinichi
– Eficientă este infuzia de pir: peste o lingură de rizomi de pir mărunţiţi se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul câteva minute, după care se beau câte trei căni de ceai pe zi.
– Pentru combaterea litiazei renale, se prepară un amestec din 10 ml ulei de porumb, 500 g miere şi patru albuşuri de ou bătute spumă. Se ia câte o linguriţă, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.
– Alt remediu constă în fierberea a şase linguri de seminţe de ovăz într-un litru de apă. Se lasă la foc până când rămân doar trei căni de fiertură, care se consumă în două reprize: cu 30 de minute înainte de micul-dejun şi înainte de cină.
– Nucile sunt recomandate celor care au afecţiuni renale sau au pietre la rinichi, deoarece ele ajută aceste organe să funcţioneze bine. Zilnic, specialiştii recomandă consumul a cel puţin trei litri de lichide: ceaiuri depurative, sucuri de legume şi de fructe. Foarte important de reţinut e că terapiile naturiste sunt utile doar în cazul calculilor de dimensiuni reduse.
Hipertensivii, cei mai predispuşi
Studiile au demonstrat că boala cronică de rinichi este favorizată de kilogramele în plus, de prezenţa hipertensiunii şi a diabetului zaharat. Afecţiunea e prezentă în procent mai mare la fumători şi la cei care au deja o altă problemă renală. Dintre aceşti factori, specialiştii au ajuns la concluzia că hipertensiunea este cea mai periculoasă pentru că suprasolicitarea vaselor sangvine afectează direct funcţiile rinichiului.
Planta săptămânii Rostopască
Denumită popular şi “darul cerului”, rostopasca este un stimulator al sistemului imunitar, un bun analgezic, antimicrobian, citostatic, oncostatic şi sedativ al sistemului nervos central. Ceaiul de rostopasca s-a dovedit un bun remediu pentru hepatita A, hepatita B şi ciroza hepatică. Se recomandă consumul a trei căni de ceai pe zi, timp de cel mult o săptamână.
Vindecă negii şi bătăturile
Tinctura de rostopască se poate prepara acasă din plante uscate, zdrobite şi puse la macerat cu alcool, timp de 10 zile. Tinctura se foloseşte în tratarea afecţiunilor dermatologice precum negi, veruci, bătături, eczeme. Sucul de rostopască se obţine din tulpinile proaspăt culese şi se aplică direct pe zona afectată. Tratamentul extern cu suc trebuie aplicat de mai multe ori pe acelaşi loc, la intervale de câteva minute. Planta proaspătă se poate folosi direct pe leziunile pielii