Pentru că în perioada de boom economic s-au bucurat la creditele cu buletinul şi nici nu s-au deranjat să arunce un ochi peste contract, mulţi au acum probleme cu returnarea ratelor la bănci. Persoanele fizice şi firmele aveau, în iulie, rate neplătite în lei de peste 9,6 miliarde de lei, la care se adaugă şi restanţele la creditele în valută de peste 13,5 miliarde de lei (echivalent).
Cea mai mare parte a creditelor neplătite sunt mici, de sub 5.000 de lei, şi au fost luate înainte de criză, când băncile dădeau uşor împrumuturi. Între timp, mulţi dintre cei care s-au împrumutat au ajuns să aibă salarii înjumătăţite – sau, mai rău, sunt în şomaj – , iar din banii pe care îi câştigă abia trăiesc de pe azi pe mâine, nici vorbă să poată să ducă şi ratele. Statisticile oficiale arată că în Vâlcea, Giurgiu şi Sălaj sunt cumulate cele mai mari restanţe. La polul opus, se află Gorj, Dâmboviţa şi Constanţa, cu cele mai mai mici restanţe din ţară.
Atunci când o persoană a făcut un împrumut şi nu-şi mai plăteşte ratele timp de trei luni de zile, creditul devine neperformant. România este pe locul al treilea în Europa, după Grecia şi Slovenia, la numărul creditelor neachitate la timp.
Recomandări
România, cea mai stresantă țară pentru condus din lume. Aglomerația din trafic ne plasează pe primul loc în clasament
Rău-platnicii, pe mâna recuperatorilor
Creditele neperformante s-au triplat din 2009 până în primăvara anului trecut, când au atins 22%. La jumătatea acestui an însă, au scăzut sub 13%, după ce băncile au vândut împrumuturile cu probleme recuperatorilor.