Amalgam de sare şi prafuri sintetice
“Supele instant sunt semipreparate cu o valoare nutritivă foarte scăzută, cu un conţinut ridicat de sare, care au cantităţi insignifiante de legume şi anumite tipuri de carne şi cu aditivi alimentari din belşug”, confirmă conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România, explicând că sunt pe piaţă astfel de supe care “conţin de 80 de ori mai multă sare decât carne, de 5 ori mai multă sare decât legume sau între 8 şi 12 aditivi alimentari”.
În cele 32 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari – potenţiatori de gust şi aromă, coloranţi, agenţi de afânare, antioxidanţi, agenţi de îngroşare, stabilizatori.
Multe din ingrediente abia dacă pot fi pronunţate, însă nu trebuie să fii doctor în chimie sau biologie ca să-ţi dai seama că această înşiruire nu are nimic de-a face cu conceptul de “mâncare”, fiind o combinaţie artificială de substanţe mai mult sau mai puţin periculoase. E ca şi cum ţi-ai alimenta maşina cu apă şi noroi… şi te-ai mira că nu merge.
Medicii transmit un avertisment
Cei care consumă prea multă sare au “o presiune sangvină mai mare şi un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură şi cu alte afecţiuni agravate de retenţia de apă provocată de sare: insuficienţă cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecţiuni ale rinichilor şi litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc.”, avertizează dr. Silviu Bănăţeanu, medic specialist medicină de familie.
Şi nutriţioniştii spun că cele mai bune sunt supele făcute-n casă: “Dacă vrem să mâncăm o supă hrănitoare şi sănătoasă, luăm legume proaspete şi le gătim. Supele la plic sunt complet dezechilibrate nutriţional”, spune dr. Şerban Damian.