Beţivi care dorm în mijlocul drumului
O categorie aparte o reprezintă cei cărora, după ce beau un pahar în plus, nu le mai ajunge strada. Fie traversează pe trei cărări şi cu viteza melcului, fie adorm de-a dreptul pe mijlocul drumului. Astfel şi-au găsit sfârşitul doi bărbaţi chiar în această lună – unul din judeţul Bacău şi celălalt din judeţul Alba -, care, bine afumaţi de aburii alcoolului, au transformat şoseaua în dormitorul propriu.
Faptul că băutura le ia minţile românilor a dovedit-o luna trecută o femeie de 36 de ani, din judeţul Vaslui, care a fost filmată fiind atât de beată pe marginea drumului, încât şi-a scăpat copilul din braţe pe asfalt. E drept, atât ea, cât şi copilul au scăpat nevătămaţi pentru că nici o maşină nu a trecut pe acolo în acele momente, însă doar norocul a făcut să nu se întâmple vreo tragedie.
“Grăbiţi, neatenţi sau aflaţi sub influenţa alcoolului, foarte mulţi pietoni traversează la întâmplare, fără să se asigure. Nu de puţine ori oameni maturi se avântă periculos printre maşini, riscând nu numai viaţa lor, dar şi a copiilor sau a nepoţilor lor cu care traversează prin locuri nepermise”, ne-a declarat comisar-şef Costin Tătuc, director adjunct în cadrul Direcţiei de Poliţie Rutieră.
Supravieţuitorii, amendaţi cu 180 de lei
Unii dintre pietonii care au cam sfidat legile rutiere au plătit cu viaţa pentru că au mers, pe întuneric şi fără nici un însemn reflectorizant prins de haine, pe marginea din dreapta a carosabilului.
“În mod nor mal, deplasarea pe marginea unui drum circulat de maşini se face pe partea stângă, cu traficul venind din faţă. Aşa, pietonul vede ce se întâmplă în faţa lui şi poate acţiona rapid în caz de nevoie”, a adăugat comisar-şef Tătuc. Pietonii care scapă cu viaţă din aventura traversării unui drum prin locuri nepermise sunt taxaţi de poliţiştii de la “Circulaţie”.
Oamenii trebuie să bage mâna în portofel şi să scoată o sumă cuprinsă între 180 de lei şi 270 de lei, echivalentul a 2-3 puncte amendă. Dacă vor ca greşeala să-i coste jumătate de preţ, trebuie să achite amenda în 48 de ore. De regulă, spun poliţiştii rutieri, cea mai frecventă amendă este cea de două puncte.
Şi accidentat, şi cu banii luaţi
În cazul unui accident în care pietonul este găsit vinovat, şoferul este, fireşte, absolvit de orice răspundere. În această situaţie, eventualele daune suferite de autoturism sunt reparate pe cheltuiala pietonului. Chiar dacă şoferul îşi repară maşina pe banii asigurătorului, el sau compania de asigurări se pot îndrepta împotriva pietonului pentru a-şi recupera paguba. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul în care pietonul moare lovit de maşină. În acest din urmă caz însă, şoferii nu se mai gândesc să ceară bani unei familii şi aşa distruse.
Recomandările Poliţiei Rutiere
Respectarea regulilor minime de circulaţie face, aproape întotdeauna, diferenţa între viaţă şi moarte. De aceea, poliţiştii de la Direcţia Rutieră le recomandă pietonilor:
- să se asigure întotdeauna înainte de traversare că şoferul i-a văzut;
- să nu ia decizia traversării unui drum în ultima clipă şi să ţâşnească în faţa maşinii;
- să traverseze doar prin locuri permise (trecere de pietoni, locuri semnalizate corespunzător); n la drumurile mai lungi făcute pe marginea carosabilului să circule pe partea stângă a drumului, cu traficul venind din faţă;
- pe timp de noapte, în cazul în care merg pe marginea carosabilului, e indicat ca pietonii să poarte peste haine o vestă reflectorizantă.
Portretul-robot al mai puţini morţi pietonului «sinucigaş»
Pietonul “sinucigaş” este un tânăr iresponsabil, care nu are permis de conducere şi nu respectă, din teribilism, minimele reguli de circulaţie. Mai mult, el merge pe stradă cu căşti pe urechi şi privirea la telefonul mobil, nefiind atent la trafic.
Expuşi sunt şi bătrânii. Din cauza unor deficienţe fizice, de auz sau de vedere, oamenii în vârstă care ajung în faţa autoturismelor sunt victime sigure ale accidentelor rutiere produse în mai toată ţara. Fireşte, la capitolul pietoni “sinucigaşi” trebuie menţionaţi şi cei de la ţară, care beau până adorm în şanţ sau în mijlocul drumului.
Campioni europeni la neatenţie
În fiecare an, mii de pietoni mor, la nivel european, în urma unor accidente rutiere. Conform datelor Eurostat, chiar dacă din 2004 şi până în 2012 numărul de victime a fost într-o oarecare scădere, neatenţia stă în continuare la baza tragediilor de pe şosele.
Într-un top al ţărilor cu cele mai multe astfel de evenimente nefericite, România se clasează pe locul al doilea, cu 728 de pietoni morţi în 2012, fiind devansată doar de Polonia, cu 1.157 de victime. Însă raportat la numărul de locuitori, ţara noastră este la egalitate cu Polonia. Statele ce se clasează sub România în această statistică – dar cu populaţie mult mai numeroasă – au înregistrat mult mai puţine victime: de exemplu, Franţa – 489, iar Marea Britanie – 429.
Mai puţine accidente, Portretul-robot al mai puţini morţi
Faţă de anul 2013, când s-au înregistrat 6.951 de accidente grave, numărul tragediilor rutiere produse în România este în scădere uşoară – dar din statistică lipsesc lunile noiembrie şi decembrie ale acestui an.
Datele Poliţiei arată o scădere cu 2,6% şi în cazul numărului total al persoanelor decedate în evenimente rutiere, care, anul trecut, a ajuns la 1.488 de morţi. Şi pietonii au plătit mai puţin cu viaţa în 2013, când, pe şosele, şi-au găsit sfârşitul 383 de oameni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro