«Nu-i nici o lege, noi nu ştim nimic»
Înarmaţi cu răbdare şi politicoşi, am intrat în sediul ANAF. După ce am fost plimbaţi de la un ghişeu la altul, am nimerit într-un final în biroul unei funcţionare “binevoitoare”! Cu speranţa că va face ordine în mintea noastră “ameţită” de legea taxei de poluare, întrebăm despre restituirea banilor. “Ce lege? Nu-i nici o lege, noi nu ştim nimic. Se poate doar pe cale judecătorească”, ne-a răspuns acru femeia. Şocant a fost însă răspunsul femeii când am întrebat-o dacă în prezent se mai plăteşte taxa mult discutată. “Da, normal că se plăteşte”, ne-a spus femeia convinsă de propriile-i vorbe.
Banii daţi după ianuarie 2012 se recuperează
O informăm însă pe funcţionara “binevoitoare” că atât pe noi, cât şi pe alţi români care i-au trecut pragul biroului i-a indus într- o gravă eroare.
Potrivit decretului semnat de preşedintele Băsescu, taxa auto nu se mai plăteşte până la 1 ianuarie 2013. Ba mai mult, românii care au achitat taxa auto între 31 ianuarie 2012 (data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 1 din 2012 privind suspendarea taxei pentru emisiile poluante) şi 24 octombrie 2012 (data la care aceeaşi Ordonanţă a fost aprobată prin Legea 185) îşi pot recupera banii plătiţi la înmatriculare, într-un mod foarte simplu. Aceştia trebuie să meargă la Administraţia Financiară de care aparţin şi să înregistreze o cerere.
Cine dă statul în judecată
Cei care au plătit taxa până la data de 31 ianuarie 2012 (când a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 1 din 2012) vor putea primi diferenţa dintre taxa de poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile şi definitive, făcând, de asemenea, o cerere la Administraţia Financiară de care care aparţin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro