Plăteşti sau ocoleşti centrul oraşului!
Unul din planurile la care Guvernul lucrează asiduu pentru decongestionarea traficului în centrele marilor oraşe prevede introducerea unei “taxe de congestie”. Astfel, se urmăreşte reducerea utilizării maşinilor personale în favoarea utilizării transportului în comun.
Se vor face încă 18 km de autostradă în acest an?
Ministerul Transporturilor a cerut companiei Bechtel să finalizeze în acest an 18 kilometri din Autostrada Transilvania, mai exact porţiunea de lângă graniţa cu Ungaria, pentru a motiva ţara vecină să pornească şi ea lucrările la Autostrada M35 dintre Debreţin şi Borş, scrie romanialibera.ro.
“Firma Bechtel va termina în 2012 lucrările la tronsonul dintre km 42 şi km 60, adică între localităţile Spinuş şi Biharia. Pe lungimea ce va fi finalizată în acest an lucrările nu sunt începute”, afirmă oficiali din cadrul proiectului. Autostrada Transilvania reprezintă cel mai mare proiect rutier început în ţara noastră, cu o lungime de 415 km. Ea porneşte din centrul României, de la nord-vest de Braşov, şi ajunge la Oradea, la graniţa cu Ungaria. Până acum, în patru ani, au fost daţi în folosinţă doar 54 de kilometri din autostradă.
Iată toate dările pe care le achită un şofer
La cumpărarea maşinii:
- Taxa auto – 195 de lei şi 30.500 de lei, în funcţie de vechimea maşinii şi de cilindree;
- Taxa de înmatriculare + număr – 92 de lei;
- Taxa de talon – 30 de lei.
Anual:
- Impozitul auto, între 40 şi
- 351 de lei/an, în funcţie de capacitatea cilindrică a maşinii;
- Rovinieta (taxa pentru circulaţia pe drumurile naţionale) – circa 120 de lei;
- RCA – 300 şi 5.000 de lei pe an, în funcţie de capacitatea cilindrică, de vârsta şoferului şi de incidentele anterioare.
Din doi în doi ani:
- Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) – circa 100 de lei.
Permanent:
- Accizele şi TVA din preţul benzinei – care ajung la 62% din costul fiecărui litru cumpărat, adică 3,72 lei.
Taxe propuse:
- Taxa de autostradă, care ar putea fi introdusă de la anul. Valoarea care se discută e de circa 21 de lei (5 euro) pe fiecare 100 de kilometri;
- Taxa de congestie e prevăzută în Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră şi se referă la introducerea unui sistem de plată pentru cei care traversează marile oraşe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro