Oamenii de ştiinţă de la Institutul Gray pentru Radioterapie Oncologică şi Biologie de la Universitatea Oxford au spus în cadrul unei conferinţe că au reuşit să depisteze cancerul la sân în rândul şoarecilor cu câteva săptămâni înainte de apariţia vreunui nodul canceros.
Cercetătorii căutau proteina gamma-H2AX, care este produsă în semn de răspuns la distrugerea ADN-ului – primul pas, de regulă, pe drumul transformării unei celule din una sănătoasă în una canceroasă. Aceeaşi chimicală a fost prezentă şi în cazul altor tipuri de cancer, precum cel pulmonar, cel de piele, cel renal sau cel de vezică urinară.
Cercetătorii au folosit un anticorp care face echipă perfectă cu gamma-H2AX şi cu care au reuşit să depisteze proteina în organism. Procedeul a fost transformat într-un test de depistare a cancerului prin ataşarea unor cantităţi mici de material radioactiv anticorpului. Dacă radiaţiile se adunau într-un singur loc, acesta era considerat semnul unei posibile tumori. Oamenii de ştiinţă au aplicat apoi testul unor şoareci modificaţi genetic şi predispuşi să dezvolte tumori.
Nodulii canceroşi puteau fi simţiţi când şoarecii împlineau 120 de zile, însă cercetătorii au detectat modificări înainte ca tumoarea să fie vizibilă clinic, la 90-100 de zile.
Oamenii de ştiinţă au mai spus că gamma-H2AX este un fenomen general şi speră să dezvolte un singur test pentru depistarea unei game largi de cancere în faza lor timpurie, când e mai uşor să fie tratate cu succes.
Sursa: totb.ro.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!