Dacă nu ţi-ai montat încă anvelopele de iarnă, e bine s-o faci cât mai repede, pentru că, în această perioadă rece şi ceţoasă, pot apărea oricând porţiuni de drum umede şi alunecoase, pe care cauciucurile de vară patinează cu uşurinţă. Nu uita să verifici şi presiunea. Specialiştii spun că, pe zloată, o presiune scăzută poate să diminueze capacitatea de autocurăţare a anvelopelor şi că cel mai avantajos este ca presiunea să fie mai mare cu 0,2 – 0,3 bar decât în cele de vară.
Procură-ţi lanţuri antiderapante
Astfel, vei evita şi deteriorarea anvelopelor din cauza gropilor din şosea. Pentru că se anunţă o iarnă grea, e bine să-ţi procuri şi un set de lanţuri antiderapante, care te pot scoate dintr-o situaţie dificilă, cum ar fi împotmolirea în zăpadă.
Verifică antigelul şi bateria
Chiar dacă ai circulat şi în timpul verii cu antigel, verifică încă o dată concentraţia acestuia, pentru a evita riscul de a pune în pericol funcţionarea motorului. Tot legat de motor, ţine cont că, pe timp de iarnă, vâscozitatea uleiului creşte, factor ce poate duce la înecarea motorului la pornire. Pentru a afla tipul de ulei potrivit pentru maşina ta, citeşte cu atenţie manualul de instrucţiuni, unde vei găsi o listă de recomandări privind tipurile de ulei, pentru diferite temperaturi. Apoi, ai în vedere faptul că furtunurile şi curelele se deteriorează mai repede pe vreme de iarnă, de aceea, verifică şi starea acestora şi fă remedierile sau înlocuirile necesare. Pentru siguranţă, fă o “vizită” la un service auto. Verifică şi bateria, pentru că temperaturile scăzute îi pot diminua capacitatea cu până la 50%. Dacă e cazul, mai bine cumperi alta, decât să te trezeşti că nu mai poţi porni motorul.
Atenţie la lichidul de parbriz
Ştergătoarele şi lichidul de parbriz joacă un rol esenţial în siguranţa rutieră, asigurând vizibilitate pe ploaie, lapoviţă sau ninsoare. Ca urmare, înlocuieşte lamelele ştergătoarelor dacă sunt vechi şi foloseşte, de pe acum, lichid special de iarnă pentru curăţarea parbrizului, evitând riscul ca acesta să îngheţe în bidon sau în conducte. Verifică instalaţia de iluminat şi de semnalizare, precum şi cea de încălzire şi dezaburire. Pe lângă peria de zăpadă şi răzuitoarea pentru gheaţă, nu strică să ai pregătit şi un spray pentru dezgheţarea geamurilor şi a parbrizului şi, mai ales, unul pentru dezgheţarea yalelor. În fine, dacă pleci la drum lung, nu uita de o lopată pentru zăpadă, o pungă cu nisip, o lanternă, trusa de prim ajutor, un set de cabluri de alimentare pentru baterie, o rezervă de lichid de parbriz, o şufă de tractare, pături groase şi, pentru orice eventualitate, apă şi mâncare.
E bine de ştiut: atenţie la roata de rezervă!
Deşi legea nu prevede expres acest lucru, în perioada rece este indicat să montezi o anvelopă de iarnă şi pe roata de rezervă. Asta pentru situaţia în care faci pană, înlocuieşti roata şi apoi, Doamne fereşte!, eşti implicat într-un accident. Atunci, deşi nu eşti vinovat, rişti o amendă consistentă, pentru că pe roata cu pricina nu ai avut cauciuc de iarnă.