Pe 1 ianuarie, după ce UE a ridicat restricţiile de lucru pentru români şi bulgari, primul român care a pus piciorul în Regat – VICTOR SPIRESCU – aflaţi POVESTEA LUI AICI – a fost întâmpinat de presa care se aştepta la un val de imigranţi şi care l-a întors pe toate părţile, doar-doar vor descoperi senzaţionalul.
Potrivit unui nou raport dat publicităţii de Migration Observatory al Universităţii Oxford, citat de ediţia online a Huffington Post, românii au fost asociaţi de presa britanică, în mod repetat, cu infractorii de cea mai joasă speţă. Pe de altă parte, vecinii noştri bulgari au fost mai menajaţi de acest gen de apelative, arată acelaşi raport care a acoperit o perioadă cuprinsă între 2012 şi 2013.
În cadrul analizei citate sunt luate în calcul 4.000 de articole de presă, comentarii şi scrisori în care erau menţionaţi românii sau bulgarii, în total 2,8 milioane de cuvinte.
Aşa se poate constata că românii au fost băgaţi toţi în aceiaşi oală, care un „singur grup” de infractori, despre care majoritatea tabloidelor britanice a scris că sunt membri ai unor bande, criminali, cerşetori, hoţi sau persoane care le ocupau abuziv casele.
Dar, în timp ce referitor la bulgari limbajul folosit în articolele şi prezentările de presă era mai îndulcit, iar subiectele nu erau legate de anumite aspecte sociale, românii au fost practic „demonizaţi”, se precizează în cadrul aceluiaşi raport.
Autorii acestuia au notat că a fost adesea folosit limbajul emotiv atunci când s-a vorbit despre imigranţie, iar cuvinte precum „exod” şi „gloată” au abundat în relatările tabloidelor britanice.
„Raportul este valoros pentru că arată cum au discutat ziarele naţionale britanice despre români şi bulgari într-o perioada-cheie. Limbajul folosit pentru a-i descrie pe români – în special de ziarele tabloide – îi menţionează adesea în legătură cu criminalitatea şi comportamentul antisocial, în timp ce în cazul bulgarilor nu a fost aşa”, a declarat William Allen, unul dintre autorii analizei.
Numărul românilor şi al bulgarilor angajaţi în perioada aprilie – iunie a crescut cu aproape 10% comparativ cu primele trei luni ale anului, arată datele furnizate miercurea trecută de Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie.
Astfel, potrivit aceleiaşi surse, 153.000 de români şi bulgari au fost angajaţi în Marea Britanie în primele patru luni ale acestui an, cu 9.000 mai mult decât în ultimele trei luni ale anului 2013.
CITIŢI ŞI:
Românii, SPAIMA ENGLEZILOR! Presa din Regat, CUPRINSĂ DE ISTERIE, după ridicarea restricţiilor