Boul a fost pregătit cu grijă de feciorii din sat, în curtea şcolii din Figa şi apoi, însoţiţi de călăreţi, paparude, tinerele domişoare şi sute de localnici şi invitaţi au plecat spre Biserică unde felele care visează la măritiş şi-au arătat curajul. Anul acesta locul boului a fost luat de un tăuraş tinerel care le-a dat serioase emoţii fetelor din sat care au încercat înainte de eveniment să se împrietenească cu animalul. Tradiţia spune că în ziua înstruţării, boii sunt spalăţi cu apă curată din fântână sau pârâu, potrivit unui ritual de purificare a animalelor, prin care se curăţă de păcate pentru ca satul să fie ferit de „grindină şi vremuri grele”.
Împănatul boului este un vechi obicei care a rămas în tradiţia locului, pregătirile pentru această sărbătoare începând cu câteva zile înainte iar cu o seară înainte fetele şi feciorii din sat strâng flori din care fac o cunună pentru a împăna boul, florile fiind fuarte nopatea din grădinile localnicilor.
După ce boul e gata pregătit „de muncă”, un alai de de tineri însoţeşte boul înstruțat, într-o procesiune care începe din faţa şcolii şi străbate întreg satul, până la Biserică, mai bine de doi kilometri. Apoi boul este dus de feciori de-a lungul satului până în vârful unui deal și de acolo animalul este lăsat liber pentru ca fetele care-l aşteaptă în vale să-l poată prinde. Tradiţia spune că fata care reuşeşte să prindă boul se va mărita prima, în anul respectiv.
Localnicii din satele unde se respectă această tradiţie spun că obiceiul, vechi de sute de ani, este unul adevărat și că la rândul lor, în tinerețe au participat și ei la împănatul boului și astfel și-au găsit jumătatea, chiar dacă nu neapărat în anul în care şi-au dovedit curajul. La Figa, singurul regret al localnicilor este că în sat nu mai există niciun bou, an de an acesta fiind „de împrumut”. „Tradiţia de Rusalii este foarte veche… Când eram noi tineri tot aşa era… poate chiar mai frumoasă… Se spune că prima fată care prinde boul este prima care se mărită… Eu nu l-am prins niciodată pentru că am fost fricoasă, dat tot m-am măritat”, povesteşte lelea Viorica.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro