Să decidă la «X şi 0» cine merge
Iar pentru a stabili ordinea luărilor de cuvânt în plen, n-ar fi rea departajarea la un joc de “x şi 0”. Nu, nu-i jignim cu nimic pe cei mai importanţi oameni politici ai României. Atât timp cât miza lor nu este alta decât aceea de a se exclude reciproc, aruncându- ne în faţa întregii lumi în cel mai crunt derizoriu posibil, altă abordare nu există. Deşi ar mai fi o soluţie onorabilă, poate ultima. Măi băieţi, măi Traiane, măi Victore, nu mai bine rămâneţi voi acasă şi vă certaţi ca şi până acum, cu sau fără motiv? De ce să ne facem de râs, o dată în plus, printre străini, când putem să fim ridicoli, aşa cum ne place, la noi acasă ? Poate nu ştiaţi, dar – în condiţiile date – un scaun liber la Bruxelles, din partea României, ar fi infinit mai sugestiv. Atunci când ţara arde, iar voi vă ţineţi de copilării, de cele mai multe ori tăcerea vorbeşte. Şi nu vă avantajează.
Ciondăneală şi la Chicago
Disputele dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta pe teme privind reprezentarea României la întâlniri internaţionale au avut loc şi cu ocazia summitului NATO de la Chicago, SUA. Ponta a declarat, sâmbătă, la Cluj, că l-a rugat pe Andrei Marga, ministrul de externe, să-l însoţească pe preşedintele Traian Băsescu pentru ca partenerii străini să vadă că România are şi oameni serioşi. În replică, Traian Băsescu l-a umilitpe ministrul Marga, precizând la o întâlnire cu românii din SUA: “Nu ministrul de externe reprezintă poziţia internaţională a României, ci preşedintele ţării”.
De unde a început cearta
Participarea unui reprezentant al României la Consiliul European de vară ce va avea loc la Bruxelles, pe 28 iunie, este cauza conflictului dintre Băsescu şi Ponta. Şeful Guvernului vrea ca el să fie cel care va merge la summit susţinând că este vorba de decizii economice ce privesc Executivul, în timp ce Băsescu afirmă că politica externă o face preşedintele statului.
România cumpără avioane-robot militare
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, unele dintre măsurile luate la summitul NATO desfăşurat la Chicago, SUA. Astfel, 14 ţări membre ale Alianţei, printre care România şi SUA, au convenit să achiziţioneze cinci drone fără muniţie şi echipamentele aferente de control şi comandă. Dronele sunt avioane- robot fără pilot uman, folosite în misiuni de recunoaştere. Băsescu a avut şi o întâlnire cu preşedintele Barak Obama, în care a discutat, printre altele, şi despre colaborarea militară din Afganistan.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro