- Cum funcţionează aparatele
Nu toată lumea are aceeaşi problemă, aşa că aparatele evaluează fiecare persoană în parte, la capitolele mobilitate, forţă şi rezistenţă musculară. Sistemul computerizat realizeaza o fişă electronică a pacientului. Parametrii se transmit apoi către un computer central care crează, pe baza datelor respective, al istoricului bolii, al stării actuale şi capacităţii fizice a pacientului, un program personalizat, menit să rezolve exact problemele pe care persoana care face tratamentul le are.
După aceea, persoana evaluată poate lucra cu cele şase aparate pentru reabilitarea musculaturii coloanei, sub supravegherea unui specialist, care are grijă ca mişcarea să se facă în limitele indicate de ecranul electronic al fiecărui aparat, chiar în timpul antrenamentului. Rezultatele fiecărei serii de exerciţii sunt inregistrate într-o baza de date după care se efectuează periodic un profil al coloanei vertebrale care se compară cu valorile normale standard, dar şi cu cele iniţiale ale pacientului, ca să se vadă rezultatele.
”Evaluarile sunt efectuate la început, iar progresul şi rezultatele sunt furnizate de rapoarte obiective, atât medicilor, cât şi pacienţilor, care în acest fel vor deveni mai motivaţi. Programul se întinde pe o perioadă de 6-12 săptămâni, de 2 ori pe săptămână, iar între şedinţe trebuie să existe o pauza de minimum o zi, pentru ca beneficiul terapeutic să fie maximizat. Programul poate fi urmat însă şi profilactic, de persoanele cei care vor să se asigure că nu vor avea probleme de coloană. În acest caz e indicat ca programul să fie urmat măcar o dată la două săptămâni”, ne-a explicat dr. Vasile Druţă.
- Care sunt contraindicaţiile
Tehnologia de recuperare medicală pentru coloana vertebrală tratează durerile de spate nespecifice, modificările degenerative, hernia de disc şi chiar situaţiile post chirurgicale, dacă sunt recomandate de neurochirurg. Are însă şi unele contraindicaţii pe care le stabileşte medicul specialist. Printre acestea se numără tumorile, inflamaţiile acute şi fracturi recente.
- Cât costă tratamentul
În funcţie de caz şi de problemele fiecărui pacient, dr. Druţă vorbeşte despre două scheme de tratament. Astfel, se poate opta pentru pachetul format din 12 şedinţe şi dintr-o testare, care costă 1.400 de lei. Pentru tratamentele pe termen lung, oferta de 24 de şedinţe de terapie care include şi o testare costă 2.400 de lei.
fotografii: ortoclinic.ro