Expoziţia se ţine în staţia de metrou Spagna a liniei A până pe 9 octombrie, apoi se va muta, în staţia Anagnina, până pe 23 octombrie. Deşi italienii şi-au arătat mereu dispreţul faţă de români, printre cei zece străini aceştia dau exemplu şi trei conaţionali de-ai noştri: Bogdan Neagu, întreprinzător, Marin Spînu, asistent medical şi Dana Mihalache, mediatoare culturală. În plus, poveştile acestora au fost publicate publicate şi într-o carte şi fac parte şi dintr-un documentar web (pe site-ul romanideuropa.it).
Primul român dat ca exemplu este Bogdan Neagu. Acesta a reuşit să îşi realizeze visurile în Italia, unde duce o viaţă liniştită. Deşi are doar 27 de ani, Bogdan deţine acolo un pub, un restaurant şi un magazin cu specific românesc, care îi ocupă tot timpul, fapt pentru care nu doarme decât patru ore pe noapte. El nu a reuşit să plece într-o vacanţă încă din 2007, însă i-a promis soţiei sale, Mihaela, că vor merge în Franţa, împreună cu fetiţa lor Ştefania, care are un an şi trei luni.
Un alt român dat exemplu este Marin Spînu. Acesta este asistent medical ziua şi voluntar al Crucii Roşii (la camera de urgenţă a spitalului Sf. Eugene) pe timp de noapte. În cei 49 de ani de viaţă, 15 ani şi i-a dedicat ca să îi ajute pe alţii. El a fost voluntar şi în România, fapt pentru care a cerut să i se permită să continue acest lucru şi în Italia. Marin are doi copii: Daniel Pino şi Marinela, şi susţine el, „pentru a-şi vindeca sufletul,” poartă întotdeauna o Biblie cu el.
Dana Mihalache a sosit în Italia în 1996, din curiozitate. Licenţiată în inginerie auto, după ce a lucrat într-o companie de piese de schimb pentru maşini de curse, ea s-a angajat ca babysitter şi menajera, apoi a aflat de medierea culturală. Astfel, ea a fondat filiala română a asociaţiei Spiritul Românesc, care se ocupă cu integrarea comunităţii româneşti în societate.
Fotografii: www.romanideuropa.it
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro