Un deputat PNL pasionat de Loto a propus zilele trecute renuntarea la extragerea numerelor cu ajutorul urnelor automatizate in favoarea scoaterii manuale a bilelor din urna, pe motiv ca procedeul va reda oamenilor increderea in Loterie. Metoda, contestata si considerata invechita de catre oficialii companiei, a lasat loc si mai multor suspiciuni atunci cand a fost utilizata de loteriile din alte state, majoritatea dintre acestea renuntand deja la extragerea manuala a bilelor din urna.
Deputatul liberal Grigore Craciunescu a propus ca extragerea numerelor de la Loto 6 din 49 sa revina la practica manuala, convins de faptul ca o astfel de modalitate ar reda increderea oamenilor in Loteria Nationala. ‘Nu toata lumea intelege electronica si de aceea m-am gandit sa propun trecerea la metoda clasica, pentru a recastiga increderea oamenilor’, spune el, dand exemplu sistemele din alte state europene. Parlamentarul e insa departe de adevar, pentru ca in aproape toate tarile UE loteriile nationale organizeaza jocurile dupa reguli asemanatoare cu ale noastre. Doar unele loterii regionale italiene, care organizeaza jocuri paralele cu cele ale companiei nationale, apeleaza la extragerea manuala.
In timpul unei asemenea extrageri insa a izbucnit un scandal urias, dupa ce s-a dovedit ca un copil, legat la ochi, a fost pus sa scoata din urna doar bilele pe care le simtea calde. De atunci s-a trecut la urne automatizate. Pana in 1993 nici la noi nu au existat urne cu buton, dar nici nu se extrageau numerele manual, din vreun bol de sticla. Singura interventie umana era invartirea cu o manivela a custii metalice din care erau scoase pe rand bilele. S-a spus ba ca unele bile au fost ingreunate cu plumb pentru a ajunge primele la orificiul prin care erau extrase, ba ca cineva dicteaza exact ce numere trebuie sa iasa.
In 1993 insa, o data cu primul joc Loto 6/49, s-a trecut la folosirea unei urne electronice pentru toate jocurile Loteriei.
Metalul plasat in interiorul bilelor a fost vedeta scenariilor facute de cei care nu cred in corectitudinea jocului. Acum bilele sunt din polimeri sintetici si sunt foarte usoare, iar omul nu face altceva decat sa apese butonul suflantei.
Dar cine sa ne mai inteleaga si pe noi?! Contestam toate extragerile 6/49, dar nu ratam nici o saptamana de joc. Nu credem ca e ‘pe bune’, dar asteptam cu nerabdare sa vedem numerele. Tu cum vrei sa se faca extragerile? Asteptam opiniile voastre pe www.libertatea.ro.
Ce se mai joaca la Loterie prin Europa
– Mai multe state din Europa (Franta, Spania, Marea Britanie, Luxemburg, Belgia, Elvetia, Portugalia, Irlanda si Austria) au un joc de loterie comun, numit Euro Millions, care are cele mai mari castiguri de pe continent. Recordul a fost de 115 milioane de euro, in 2006, iar premiul a fost castigat de o britanica de 47 de ani. Saptamana trecuta, o alta britanica a castigat la acelasi joc aproape 56 milioane euro.
– Daca in Romania 5 din cele 6 numere extrase au fost din decada lui 40, la loteriile nationale din Franta si Belgia numerele de la ultima extragere, pe 15 august, au fost din decada lui 30 (Franta – 7, 30, 32, 35, 36, 38 si 8 numar suplimentar; Belgia – 15, 31, 34, 36, 38, 39 si numar suplimentar 37). Spre deosebire de tara noastra, in Belgia premiul maxim reportat are limita de 5 milioane de euro, pe cand in Franta regula este la fel ca in Romania – report pana la castig.
– In Italia, cele sase numere castigatoare trebuie alese din intervalul 1-90. Jucatorii au inceput sa formeze grupuri mai mari pentru a-si spori sansele de castig, in 2003 un grup compus din 1.000 de persoane a investit circa 600.000 de euro in bilete de loterie. Politicienii au solicitat constant ca premiul sa fie acordat in transe anuale, ca sa nu afecteze radical viata castigatorului.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!