„Probele administrate în cauză au scos la iveală o personalitate agresivă față de proprii angajati, atât fizic cât şi verbal, dispusă să apeleze la metode de intimidare inclusiv prin constrângerea acestora la efectuarea unor teste poligraf, lucru ”inedit” într-o companie privată, tocmai pentru a-i ține sub control și pentru a preîntâmpina orice scurgere de informații.
De asemenea, inculpatul manifestă prin modul în care acționează un profund dispreț față de lege și instituțiile statului. În cadrul unei sedințe inculpatul induce ideea angajatilor că beneficiază de sprijinul unor persoane importante și îi ameninţă în mod direct că le ”va face rău” în cazul în care trădează firma. Mai mult inculpatul se erijează în ”factor de opinie” important în România, umilindu-și angajaţii prin desconsiderarea cuvântului lor raportat la cuvântul său. Toate aceste demersuri ale inculpatului sunt realizate exclusiv în scopul de a-i descuraja intr-un eventual demers de sesizare a instituţiilor statului cu privire la activităţile ilegale desfaușurate în cadrul firmelor pe care le controla”, arată procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii susţin chiar că Tudor Constantinescu a fost înregistrat de unul dintre angajaţi, martor acum în dosar, când se lăuda că este o persoană influentă în România.
„…distrugeţi firma, vorbiţi urât despre firmă sau despre orice altceva!!!…Şi vă garantez că pot să fac foarte mult rău, nu în Bucureşti, în România!!! Sunt un factor de opinie important, cunosc pe toată lumea din Bucureşti şi foarte multă lume din ţara asta mă cunoaşte. Este suficient un telefon, iar cuvântul meu împotriva cuvântului vostru este mult mai important. Asta vă asigur”, li s-ar fi adresat Constantinescu angajaţilor săi, potrivit referatului.
Pentru ce a fost reţinut Tudor Constantinescu
Patronul lanţului de restaurante Chocolat, Tudor Constantinescu, a fost reţinut, alături de alte trei persoane, printre care şi furnizorii softului cu ajutorul căruia el şi alţi patroni de localuri ar fi făcut evaziune, iar alte trei persoane au fost puse sub control judiciar, de procurorii DIICOT.
Patronii mai multor cluburi şi baruri din Bucureşti sunt vizaţi de o anchetă DIICOT pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în care s-au făcut, joi dimineaţă, 43 de percheziţii, la toate punctele de lucru ale societăţilor Choco Ateneu SRL, Choco Moşilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL, Theoprod Art SRL, Restaurante Tratoria Il Calcio SRL, Twins Downtown SRL, Twins Cafe SRL, Le Club Herăstrău SRL, Rubicon Floreasca SRL, care deţin localurile Chocolat, Tratoria Il Calcio, Fratelli, Le club etc, potrivit unor surse judiciare.
Aceştia ar fi operat prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit ţinerea unei evidenţe contabile duble (una reală în care sunt evidenţiate veniturile adevărate şi una fictivă ce reflectă venituri diminuate şi cheltuieli majorate), au precizat sursele citate.
Coordonatorii grupului sunt, potrivit surselor, Tudor – Mihai Constantinescu şi cetăţeanul francez Jean Phillppe Pierre Luc Guilbert-Lassange, asociaţi la societăţile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Moşilor SRL, Coza Nostra Art SRL , Theobroma Consult SRL şi Theoprod Art SRL.
În anul 2006 aceştia ar fi achiziţionat, de la S.C. Solutions Center S.R.L. din Constanţa, programul informatic de contabilitate cu dublă gestiune, care se instalează pe casele de marcat.
Artizanii programului informatic de contabilitate ar fi comercializat şi pus la dispoziţie acest program, cu buna-ştiinţă, şi altor societăţi comerciale din piaţă, în aceleaşi scop al fraudării bugetului de stat.
Procurorii DIICOT au reţinut, vineri dimineaţă, patru persoane, printre care patronul Chocolat Tudor Constantinescu şi furnizorii programului informatic. Alte trei persoane au fost puse sub control judiciar.
Patronii localurilor care au folosit programul sunt suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fraudă informatică, toate în formă continuată.
Prejudiciul este estimat provizoriu la 500.000 euro, însă, după finalizarea cercetărilor, este foarte posibil să depăşească suma de un milion de euro, au mai arătat sursele citate.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!