Teoretic, o scădere de la 24% la 9% a TVA pentru produsele agro- alimentare de bază ar trebui să ducă la o ieftinire a alimentelor, rezultată din diferenţa de 15% a taxei. Dar cum în România scumpirile sunt la ordinea zilei, este foarte greu de crezut că marile magazine nu vor specula această scădere, ridicând astfel adaosurile comerciale, iar în final, preţul la raft să rămână acelaşi!
Un ajutor pentru producătorii agricoli
„În mod normal ar trebui să se ieftinească alimentele, pentru că diferenţa de la 24% la 9% este extrem de mare, iar românii ar trebui să vadă la raft această schimbare. Este vorba de alimentele de bază, cum sunt carnea, laptele, ouăle sau făina. Firesc ar fi să scadă taxa şi la produsele derivate din aceste alimente, pentru că nu ai cum să scazi la lapte sau la pâine şi să nu cobori taxa la brânză sau la alte produse de panificaţie, care sunt tot pe bază de lapte şi, respectiv, făină”, ne-a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Aşadar, bine ar fi ca această măsură să nu fie doar praf în ochi şi să aibă rezultatele pe care le promite Guvernul: „Efectele pe care le-am calculat sunt de scădere a preţurilor şi de combatere a evaziunii fiscale, să sprijine producătorii agricoli”, a promis, ieri, premierul Victor Ponta. Măsura de reducere a TVA-ului la alimentele de bază este aplicată şi în alte state ale Uniunii Europene şi este menită să asigure protecţie socială.