Oamenii de stiinta au invatat computerele sa ‘gandeasca’ si robotii sa vorbeasca. Dar nici o tehnologie moderna nu se poate compara cu cea mai versatila masinarie care a dominat planeta timp de mii de ani: corpul uman.
National Geographic difuzeaza in aceasta seara, intre orele 20.00 – 22.00, documentarul ‘Incredibila masinarie umana’, in care sunt dezvaluite informatii extraordinare despre functionarea corpului omenesc.
Cu toate diferentele dintre indivizi, tiparul dupa care sunt ‘facuti’ oamenii este acelasi in proportie de 99,9%
In ureche avem oase care nu depasesc marimea unui bob de orez
Cele mai mici oase din corp sunt loca-lizate adanc in ureche si nici unul nu este mai mare decat un bob de orez. Cel mai mic os se numeste scarita. ?ntreaga zona din urechea mijlocie nu este mai mare decat o bomboana m&m, iar urechea interna are aproximativ dimensiunea unei gume de sters din capatul unui creion. Urechea functioneaza continuu, chiar si atunci cand dormim – ea conti-nua sa auda sunete, dar creierul le inabusa.
Stranutam cu peste 160 km/h
Nasul continua sa creasca (la fel si urechile) pe toata durata vietii. Adanc in interiorul nasului exista un mic ‘covoras’ din 10 milioane de celule olfactive. Fiecare celula contine aproximativ 1.000 de tipuri diferite de receptori. Atunci cand mirosul potrivit ajunge la receptorul potrivit, un semnal electric este trimis la creier si mirosul este inlesnit. Receptorii olfactivi sunt conectati la centrul emotional al creierului, de aceea mirosurile pot servi drept imbolduri puternice ale memoriei. Un stranut poate depasi viteza de 160 km/h.
Corzile vocale se lovesc de 500.000 de ori intr-un concert
Pentru a demonstra puterea functiei de vorbire la om, ‘Incredibila masinarie umana’ merge in culisele unui concert Aerosmith pentru a calcula stresul suportat de corzile vocale ale solistului vocal Steven Tyler. Cercetatorii realizeaza astfel o premiera istorica: studierea in timp real a unui solist chiar in timpul unui concert live in fata a zeci de mii de oameni. Corzile vocale ale lui Tyler se lovesc de peste jumatate de milion de ori in timpul unui singur concert. Telespectatorii pot urmari cum tehnologia laser ultramoderna elimina vasele de sange fragile de pe corzile vocale ale lui Tyler pentru a le ajuta sa revina in ‘actiune’.
Clipim de 10 ori pe minut
Clipitul lubrifica si curata ochiul. Oamenii clipesc de 10 ori pe minut; daca ramai treaz timp de 16 ore, asta inseamna ca vei clipi de aproape 10.000 de ori. Ochii nostri pot diferentia aproximativ 10 milioane de nuante de culori. Aproape 1/3 din creierul uman se ocupa de vedere. Melanina, aceeasi substanta care ne coloreaza pielea, este raspunzatoare si pentru culoarea ochilor nostri.
Inima bate de 100.000 de ori pe zi
Inima noastra cantareste 300 de grame si bate de circa 100.000 de ori pe zi – asta inseamna de 2,5 miliarde de ori in 70 de ani. Energia produsa in urma batailor inimii in decurs de o zi ar putea ridica o masina noua metri in aer. Omul are circa 97.000 kilometri de artere, vene si vase capilare, ceea ce inseamna de doua ori circumferinta Pamantului. Sangele circula prin acest sistem in mai putin de un minut. Avem aproape patru litri de sange in fluxul sangvin in orice moment. Ne putem permite sa pierdem circa 560 cm3 de sange.
Pierdem 40 kg de piele in 50 de ani
Pielea este cel mai mare organ al omului. Are o suprafata de aproape doi metri patrati si transporta o treime de sange in corpurile noastre. Oamenii pierd cel putin 600.000 de particule de piele in fiecare ora. Asta inseamna cam 3/4 kg intr-un an si 40 kg de piele in 50 de ani. Particulele de piele pe care le pierdem constituie 80% din praful adunat in casele noastre. Pielea unui om contine aproximativ 75 km de nervi.
Corpul nostru are in jur de cinci milioane de foliculi pentru par si doar vreo 100.000 dintre acestia se afla pe capul nostru. O serie de exercitii fizice viguroase pot creste temperatura corporala cu cateva grade, ceea ce s-ar dovedi fatal daca nu am transpira.