Participa la misiuni dintre cele mai grele. Sunt mereu pe urmele infractorilor, gata sa-i inhate in orice moment. Ei sunt mascatii din trupele speciale ale Politiei si au un aliat pe care nu vor ezita sa-l foloseasca in timpul summitului de la Bucuresti, daca va fi nevoie. Pana la acel moment insa, pregatirea cu cea mai precisa arma achizitionata pentru baietii cu muschi de la Serviciul Independent pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIIAS) continua in poligon.
Mereu in umbra raufacatorilor, fortele speciale ale Politiei se pregatesc pentru orice scenariu de lupta in care vor trebui sa intervina in forta in perioada in care pe pamant romanesc se vor afla cei mai puternici oameni ai planetei. Luarile de ostatici si atacurile teroriste sunt doar doua din actiunile la care ei ar putea participa in mod real intre 2 si 4 aprilie.
Pregatirea lunetistilor SIIAS, cei mai buni din tara, include multe ore petrecute pe terenul brazdat cu tinte. Aici, departe de lumea agitata a Capitalei, mascatii supun la tot felul de teste carabina SSG 3000 – de productie germana. Cu o precizie milimetrica, tragatorul care se afla la ‘carma’ unei asemenea arme poate spune ca tinta luata in vizor nu are cum sa scape. Si asta pentru ca, de exemplu, la o distanta de 300 de metri glontul intra, in numai o secunda, pe o gaura cat nasturele de la o haina.
Dupa cum spune seful SIIAS – comisar-sef Teodor Stanca, specialistul in arme al serviciului, punctul ochit trebuie sa fie punctul lovit. O a doua sansa nu va mai fi posibila. ‘Adevaratii specialisi se bazeaza cel mai mult pe experienta si pe sutele de ore de antrenament petrecute in poligon. Ca sa fii un tragator de elita si sa poti folosi o asemenea arma trebuie sa urmezi anumite reguli. Respiratia este foarte importanta in momentul in care apesi pe tragaci. Orice miscare a corpului poate devia cu mai multi centimetri traiectoria glontului. La fel se intampla si daca nu tii mana fixa sau clipesti cand te uiti prin luneta. Totul e calculat cu precizie. O precizie mortala, cu siguranta’, subliniaza ofiterul.
Peste 60 de ambulante pentru reuniune
Asistenta medicala pentru participantii la summitul NATO va fi asigurata de grupa medicala formata din reprezentanti ai Ministerelor Apararii, Internelor, Sanatatii si ai Academiei Romane. In locurile de cazare ale delegatiilor se vor afla 15 cabinete medicale si peste 60 de ambulante. In 5 spitale din Bucuresti vor fi luate masuri speciale de securitate. Ministerul Sanatatii are alocate 1,4 milioane de lei pentru organizarea summitului.
24 de sefi de stat, la Bucuresti
La reuniunea la nivel inalt de la Bucuresti, din perioada 2 – 4 aprilie, vor lua parte 24 de sefi de stat, 26 de premieri si 86 de demnitari. In total vor fi 3.000 de delegati si 3.500 de jurnalisti.
Alarma la Senat
Sedinta senatorilor a fost intrerupta ieri, timp de 20 de minute, in urma unei alarme. Senatorii au crezut ca e un exercitiu pentru summitul NATO. Incidentul nu a fost explicat de conducere.
4 genti nucleare
Sefii delegatiilor din SUA, Rusia, Marea Britanie si Franta vor avea cu ei asa-numitele genti nucleare in care se afla sisteme IT performante care controleaza lansarea armamentului nuclear si radioactiv.