Preţul gazelor rămâne «îngheţat» în acest an
Preţul gazelor rămâne neschimbat în următoarele luni, ultima majorare prevăzută pentru 1 octombrie, în calendarul de liberalizare a pieţei gazelor asumat de Guvern prin acordurile cu FMI şi Comisia Europeană, fiind amânată.
În prag de iarnă, gazele ar fi trebuit să se scumpească cu 3%, însă Guvernul a amânat decizia pentru o dată neprecizată încă. Poate că românii se vor bucura pe moment pentru că nu vor trebui să plătească mai mult pentru gaze, însă fericirea nu va dura decât trei luni, întrucât în ianuarie 2015 sunt prevăzute alte scumpiri în acest domeniu.
Ba, mai mult, e posibil ca preţul gazelor pentru cosumatorii casnici să fie majorat cu mai mult de 2%, aşa cum e prevăzut în prezent, pentru a acoperi eventuale pierderi cauzate de menţinerea actualelor preţuri.
Ultima scumpire a gazelor a avut loc la 1 iulie 2014, atunci când preţul a crescut cu 5% pentru consumatorii industriali şi cu 8% pentru populaţie, însă în acest an au mai existat scumpiri în ianuarie şi aprilie.
Românii au printre cele mai scăzute costuri de gaze din Uniunea Europeană, însă până în 2019 preţurile trebuie să fie aliniate la cele de pe pieţele externe. Asta înseamnă că populaţia internă nu va mai beneficia de preţuri preferenţiale, aşa cum se întâmplă acum.
Cum o creştere prea mare a preţului într-un timp scurt ar avea efecte devastatoare asupra românilor, Guvernul a luat decizia ca liberalizarea costului gazelor să se petreacă de-a lungul mai multor ani, iar creşterea să fie sub 10%.
Tocmai de aceea, în fiecare an, la trei sau patru luni, se înregistrează o majorare a preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Potrivit calendarului publicat de Ministerul de Finanţe, până în 2018 vor avea loc creşteri cu procente cuprinse între 2% şi 5% ale preţului la gaze pentru populaţie, din trei în trei luni. (Adrian Văduva)
Gigacaloria nu se scumpeşte
După ce, zilele trecute, a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul Primăriei Capitalei, un proiect conform căruia tariful gigacaloriei ar urma să se majoreze cu 10%, edilul Sorin Oprescu a anunţat retragerea acestuia până când se va constitui Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice. Aşa că, acum, în Bucureşti, gigacaloria rămâne la aceeaşi valoare, de 170 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro