Sinuzită
– În astfel de cazuri pot fi făcute până la cinci inhalaţii cu abur, cu unul sau mai multe dintre următoarele uleiuri esenţiale: levănţică, arbore de ceai, smirnă, cimbrişor, eucalipt, mentă sau pin. Acestea contribuie la decongestionarea sinusurilor, la atenuarea durerii de cap şi a senzaţiei de presiune la nivelul ochilor.
Dureri de dinţi
– Pentru a calma durerea înainte de a ajunge la dentist, puneţi o picătură de ulei esenţial de cuişoare pe o bucăţică de vată şi aplicaţi-o pe măseaua sau dintele respectiv. Cuişoarele sunt un bun analgezic şi previn eventualele infecţii. O compresă caldă cu muşeţel, pe obraz, în dreptul zonei afectate, va atenua şi mai mult durerea şi inflamaţia.
Laringită şi faringită
– Inhalaţia cu abur este cel mai bun tratament pentru aceste afecţiuni ale gâtului. Se poate face de până la cinci ori pe zi, cu smirnă, cimbrişor, trandafir de Brazilia, santal sau levănţică. Între inhalaţii, puteţi atenua durerea de gât făcând gargară cu apă caldă în care s-au pus două picături de cimbrişor.
Răceală
– Vapozizaţi în încăpere ulei de levănţică, pe timpul nopţii şi ulei de rozmarin, ziua. Combat infecţia şi previn molipsirea celor din jur. Pentru a desfunda nasul puneţi câteva picături de eucalipt simplu sau cu miros de lămâie pe o batistă şi mirosiţi-o des. Luaţi câte o capsulă de usturoi de două ori pe zi şi beţi ceaiuri de muşeţel, soc sau mentă.
Tuse
– Inhalaţiile cu smirnă, bergamotă, santal, mir, tămâie, maghiran şi cimbrişor au proprietăţi expectorante. Uleiurile pot fi folosite de asemenea şi în apa de baie sau la masaje locale, pe omoplat, gât şi piept.
Indigestie
– Masaţi uşor zona stomacului şi a plexului solar în sens orar, cu un amestec făcut din câte o picătură de maghiran, levănţică, muşeţel roman şi o linguriţă de ulei de bază. Dacă aveţi dureri, aplicaţi pe zona respectivă o compresă caldă cu aceleaşi uleiuri esenţiale şi beţi un ceai de ghimbir sau fenicul.
Contuzii şi vânătăi
– Compresele reci cu ulei esenţial de hamamelis, fenicul, isop sau levănţică reduc durerea şi umflătura. Seara, înainte de culcare, masaţi uşor zona cu un amestec din trei picături de ulei de levănţică şi o linguriţă de ulei de gălbenele.
Tăieturi şi julituri
– Puneţi 5-6 picături de ulei esenţial de arbore de ceai sau de lămâie într-un vas cu apă caldă şi curăţaţi uşor zona cu un tampon de vată, ca să o dezinfectaţi. Tamponaţi apoi rana cu ulei de levănţică nediluat, iar dacă e nevoie de un pansament, puneţi câteva picături şi pe acesta înainte de a-l aplica. Puteţi folosi şi ulei de mir sau de arbore de ceai.
Insomnie
– Faceţi o baie caldă şi adăugaţi în apă cel mult şase picături, în total, din următoarele uleiuri esenţiale: muşeţel roman, neroli, tămâie şi iarba Sfântului Ioan. Picuraţi pe pernă doi stripi de ulei de levănţică şi beţi un ceai de muşeţel.