Înainte de a te apuca de strângerea frunzelor şi a celorlalte resturi vegetale, ocupă-te de pomi, mai exact de tăierea crengilor uscate ale acestora. Dar fii atent şi la trunchiurile bătrâne, şi la ramurile groase care stau să cadă. Vântul puternic din timpul iernii le va rupe “dezorganizat” şi va afecta grav întregul pom, aşa că trebuie să le îndepărtezi.
Nu orice pom se curăţă toamna
Însă nu toţi pomii se curăţă toamna. Pentru a nu greşi, documentează- te sau consultă un specialist. De exemplu, merii, perii, gutuii ş.a. (aşa-numitele seminţoase) se curăţă tocmai în această perioadă, adică toamna târziu, după căderea frunzelor. Făcute acum, tăierile au avantajul că orientează toată forţa pomului doar către formaţiunile de rod, care vor forma fructele de anul viitor. E greşit să tai aceşti pomi primăvara, după ce pornesc în vegetaţie, pentru că seva din timpul iernii, care este cea mai valoroasă, are tendinţa să migreze spre mugurii din extremităţile ramurilor, adică exact partea care va fi înlăturată la tăiere. Ceea ce slăbeşte vigoarea pomului şi afectează nu doar creşterea, ci şi cantitatea şi calitatea fructelor din acel an. Dacă ai pomi tineri, cu tulpina subţire, e bine să-i muşuroieşti (să strângi pământul în jurul tulpinii) şi să-i fixexi cu nişte beţe, ca sa rămână drepti, să nu se rupă în timpul iernii. În fine, deşi este o operaţiune recomadată a se face primăvara, nu e rău să văruieşti pomii şi acum, deoarece în grădină mai pot exista destui dăunători.
Nu risipi seminţele
Înainte de strângerea resturilor vegetale, adună seminţele de la plantele care mai sunt prin grădină (busuioc, mărar, cimbru etc), precum şi de la florile preferate. Dacă ai gladiole şi/ sau dalii, scoate bulbii din pământ şi păstrează- i peste iarnă în casă, într-o cutie de carton sau în pungi din plastic. Dacă ai trandafiri, muşuroieşte- i, pentru a-i proteja de îngheţ, iar pe cei urcători ancorează- i pe spalier, pentru a nu fi rupţi de vânturile iernii. Dacă ai muşcate în jardiniere sau ghivece, înainte de a da bruma trebuie să le bagi în casă sau undeva la adăpost. De altfel, toate florile a căror tulpină rămâne în picioare toamna trebuie protejate cumva pentru sezonul rece. Metodele sunt diverse. Unii folosesc sticle, alţii folosesc diverse pungi sau folii de plastic. Mai indicaţi sunt însă sacii de rafie, deoarece sub plastic plantele nu mai pot respira şi se sufocă. Pe de altă parte, sacii de rafie se pot prinde lejer în jurul plantelor, eventual, aceştia pot fi umpluţi cu paie, dacă temperaturile coboară mult sub zero grade.
Din resturile vegetale, îngrăşământ natural
Strânge frunzele şi toate celelalte resturi vegetale din grădină şi din curte, dar nu le arunca. Foloseşte-le pentru prepararea unui compost, pe care-l vei avea la îndemână la primăvară pentru fertilizarea grădinii. Pentru a accelera procesul de descompunere, intercalează şi unu-două straturi de bălegar, apoi stropeşte cu gunoi de grajd şi/sau găinaţ, în amestec cu multă apă şi acoperă totul cu o prelată de plastic. La interval de câteva săptâmâni, amestecă compostul, pentru a stimula fermentaţia. La primăvară vei avea un îngrăşământ 100% natural.