Reţeta de bază
Ingrediente: 400 g făină, 1 l lapte sau apă minerală, 3 ouă, o linguriţă de zahăr, sare, ulei pentru prăjit.
Preparare: se amestecă toate ingredientele (mai puţin uleiul). Se ia cu polonicul din compoziţie şi se pune la prăjit în tigaia unsă cu ulei. Pentru umpluturile sărate, clătitele se fac mai groase, pentru cele dulci, mai subţiri, adăugând lapte sau apă (cantitatea de lichid poate creşte până la 1,5 litri).
Fructe de mare
Ingrediente: 400 g fructe de mare, o ceapă, 100 g smântână cu 20% grăsime, 50 g parmezan ras, o lingură de unt, sare, piper, o lingură de mărar verde tocat; fire de mărar pentru legat clătitele şi puţin unt pentru uns.
Preparare: ceapa tocată se căleşte două minute în unt. Se adaugă fructele de mare spălate şi uscate. Se sărează şi se piperează, apoi se mai căleşte totul 5 minute (până se evaporă lichidul). Se adaugă smântâna şi mărarul şi se dă compoziţia deoparte. Pe fiecare clătită se pun ca două linguri de umplutură şi se presară parmezan. Se strâng clătitele ca nişte bocceluţe şi se leagă cu fire de mărar. Se ung cu untul topit şi se dau la cuptor 10-15 minute.
Somon afumat
Ingrediente: 300 g somon afumat, 200 g cremă de brânză, două-trei fire de ceapă verde, trei lămâi, măsline verzi, mărar.
Preparare: se pune fiecare clătită pe folie de aluminiu şi se unge cu cremă de brânză, în strat subţire şi uniform. Se presără din loc în loc ceapă verde tocată, apoi se pune un strat de somon feliat foarte subţire. Se stropeşte cu zeamă de lămâie. Se rulează strâns în folie şi se bagă la frigider pentru minimum o oră. Se servesc cu măsline şi mărar tocat.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6f1514ba0124c54f52ce8157b9af774c.jpg)
Brânză şi nuci
Ingrediente: 400 g brânză dulce, 80 g zahăr pudră, un pacheţel de zahăr vanilat, o linguriţă de miere, 100 g smântână, coaja de la o lămâie, o mână de miez de nucă.
Preparare: brânza dulce se freacă bine cu zahărul pudră şi cel vanilat, până se dizolvă tot zahărul. Se adaugă mierea, smântâna şi coaja de lămâie şi se amestecă până se omogenizează. Se umplu clătitele cu brânza dulce şi se servesc cu miez de nucă zdrobit.
Carne tocată
Ingrediente: 500-600 g carne tocată (amestec de vită şi porc), două cepe mari, 500 g ciuperci conservate, 4 linguri de pastă de roşii, 500 ml suc de roşii, o legătură de mărar tocat, sare, piper, ulei, caşcaval ras.
Preparare: se căleşte ceapa tocată, se adăugă ciupercile şi carnea. Se amestecă ingredientele şi când scade zeama lăsată de ciuperci, se adăugă pasta de roşii, trei linguri de apă, mărarul tocat şi condimentele. Se lasă vasul la foc potrivit. Când e gata, se umplu clătitele cu acest amestec, se rulează şi se pun într-un vas termorezistent uns cu ulei. Se toarnă peste ele sucul de roşii şi se dă vasul la cuptor pentru o jumătate de oră, la foc potrivit. Când sunt gata, clătitele se servesc cu caşcaval ras.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c40b2b2848ca155b658226023f1fd567.jpg)
Broccoli şi brânză
Ingrediente: 200 g broccoli, două felii groase de şuncă, 250 g brânză de vaci, două linguri de smântână, două gălbenuşuri, o lingură de făină, un vârf de cuţit de pudră de nucşoară, sare, piper, caşcaval ras.
Preparare: se desfac bucheţelele de broccoli şi se opăresc în apă clocotită. Se amestecă brânza de vaci cu făina, smântâna, gălbenuşurile, sare, piper şi nucşoară, apoi se încorporează broccoli şi şunca tăiate cubuleţe. Se umplu clătitele, se aşază într-o formă de budincă unsă şi se presară caşcaval ras peste ele. Se ţin cam 10 minute în cuptorul încins la 180 de grade, până se rumenesc. Se servesc calde.
Spanac şi feta
Ingrediente: un cub mic de unt, 100 g spanac congelat, 100 g feta, două linguri de mărar tocat, o ceapă mică, 100 g smântână pentru gătit, piper, trei linguri de smântână, două linguri de parmezan.
Preparare: se topeşte untul şi se căleşte ceapa tocată în el până se înmoaie. Se adăugă spanacul tocat şi smântâna. Se ţine pe foc cam 5 minute, până se îngroaşă bine compoziţia. La final, se presără feta mărunţită şi mărarul şi se pune piper după gust. Se umplu clătitele cu această compoziţie şi se pun într-o tavă din ceramică unsă cu puţin unt, suprapuse sau pe un singur rând. Se amestecă smântâna cu parmezanul şi se toarnă deasupra. Se dă tava la cuptor, la 180˚C, pentru 20-25 de minute.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_63ff26b6b598b5617b0e437fd354840b.jpg)
Banane
Ingrediente: trei banane, două linguri de smântână, 200 g brânză de vaci, coajă de lămâie rasă, trei linguri de zahăr, o lingură de făină, un ou, ulei.
Preparare: se freacă brânza de vaci cu zahărul, apoi se adaugă oul, smântâna, făina şi coaja rasă de lămâie şi se mixează bine. Se ung clătitele cu crema obţinută, după care se aşază felii de banană. Se rulează, se pun într-o tavă unsă cu puţin unt, se toarnă deasupra restul de cremă şi se dau la cuptor pentru 20 de minute.
Cremă de ciocolată
Ingrediente: 250 g ciocolată neagră (minimum 70% cacao), 200 ml smântână dulce (32%), 50 g unt.
Preparare: se rupe ciocolata bucăţele într-un bol şi se adaugă untul (la temperatura camerei). Smântâna se pune într-o cratiţă, pe foc, iar când atinge punctul de fierbere se toarnă peste cicolată şi unt. Se amestecă uşor cu lingura şi se lasă deoparte 7-10 minute. Se bate apoi cu un tel, până devine uniformă şi densă. Se ţine la rece câteva ore sau chiar peste noapte. Apoi se ung clătitele cu ea şi se împăturesc. Se pot servi ca atare sau cu frişcă deasupra.
Cum faci clatite. Trucuri ca să-ți iasă cele mai pufoase clătite
Vezi și cele mai gustoare rețete de clatite americane
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_dc04e4043bfe24aab7dd9c781fc010ee.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_af0c59904225d71ef15faaab11d3f33f.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d4520484ddf084e10d7da158a5f611a1.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_a20695f99c835f03267ac550f950ddd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3d3a74d6c89267c1d8db02f3f8bccb33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_45063146cd597b758e5a7075e6501c45.jpg)