Sunt lăudaţi de învăţător şi de primar
Pentru isprava lor, puştii sunt lăudaţi de tot satul. Învăţătorul Emil Tămăşoiu ne-a declarat: “Sunt mândru de aceşti copii, pe care i-am avut elevi, dar şi de părinţii lor. Sper ca autorităţile statului să răsplătească gestul lăudabil al acestora. Sunt un exemplu demn de urmat”. La rândul lui, Vasile Inăşescu, primarul comunei Orăştioara de Sus, i-a ridicat în slăvi pe puşti: “Fapta lor ar trebui cumva răsplătită. Sper ca statul să le ofere o recompensă”.
Tezaurul din Munţii Orăştiei a fost furat şi împrăştiat în toată lumea
Comoara descoperită de cei trei copii va fi expertizată de specialişti de la Muzeul de Istorie din Bucureşti. Cel mai probabil, cele 140 de monede din aur fac parte din tezaurul sustras de hoţi în perioada 2003-2007 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei, şi, totodată, monument istoric pe lista UNESCO. De la declanşarea anchetei în acest caz, în anul 2005, şi până în prezent, autorităţile române au reuşit să recupereze de pe piaţa neagră din întreaga lume 711 kosoni din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte. Toate acestea se află acum în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României şi a muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi din Cluj-Napoca. Ultima captură a fost făcută în luna noiembrie a anului trecut, când mai mulţi kosoni de argint au fost descoperiţi la o licitaţie din Chicago, SUA. Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe bunuri furate din cetatea dacică, a căror valoare este inestimabilă.
Ce sunt kosonii?
Kosonii sunt monede din aur sau din argint emise, pentru scurt timp, de regele dac Koson. Acesta a fost conducătorul dacilor în primul secol înaintea erei noastre, după asasinarea lui Burebista. Un koson, a cărui valoare e, de fapt, intestimabilă, e evaluat la 2.000 € pe piaţa neagră.