Proiectul la care lucrează cercetătorii japonezi are o valoare estimată de 57 milioane de euro şi, potrivit Huffington Post, şi propune să dezvolte o metodă eficientă de depistare, în stadiu precoce, a cancerului la sân, stomac, esofag, plămâni, ficat, vezică biliară, pancreas, colon, ovare, prostată şi vezică urinară.
Însă, potrivit specialiştilor, acest test ar putea depista şi alte boli grave, printre care Alzheimer, precum şi alte maladii degenerative.
Metoda prin care se va face diagnosticarea bolilor-ţintă constă în verificarea prezenţei în sânge a moleculelor de micro-acizi ribonucleici (microARN), despre a căror prezenţă în cantităţi mari se presupune că ar semnala instalarea unei forme de cancer.
Peste 2.500 de tipuri de astfel de molecule de microARN au fost identificate deja în organismul uman, iar specialişti spun că pot fi utilizate drept markeri pentru detectarea diferitelor tipuri de cancer, o metodă mult mai rapidă decât seria de teste, câteodata greoaie, folosită în prezent în diagnosticarea acestei maladii.
De asemenea, mai multe echipe de medici din Europa şi Statele Unite sunt interesate de rolul jucat de microARN în cazul diverselor tipuri de cancer, dar medicii japonezi speră să meargă mai departe cu cercetarea, care nu a reuşit, până acum să ducă la crearea unui test accesibil din punct de vedere comercial.
Proiectul japonezilor se va baza pe datele furnizate de Centrul Oncologic Naţional.
„Dacă vom reuşi sădezvoltăm în Japonia primul test mondial de înaltă precizie, s-ar putea ajunge la o creştere cu câţiva ani a speranţei de viaţă şi va contribui, totodată, la dezvoltarea industriei japoneze”, asigură Tomomitsu Hotta, preşedinte al Centrului Oncologic Naţional, citat de agenţia de presă niponă Kyodo.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!