„Când reuşesc tehnic ceva, mă bucur, dar când câştig material, mă sperii. Îmi dau seama că sunt alţii mai merituoşi ca mine, iar în al doilea rând nu este meritul meu, ci al lui Dumnezeu. Eu nu sunt inventator, Dumnezeu este” – așa spunea Iustin Capră. Și așa și-a trăit și viața – cu modestie.
Justin Capră a creat de-a lungul a zeci de ani, peste 100 de invenții, printre care 8 aparate de zbor, 25 de motorete și 80 de mașinuțe economice, unele cu un consum incredibil de cel mult un litru de combustibil la suta de kilometri. Prima inventie celebră a lui Justin Capră a fost Rucsacul Zburător, realizat în 1958, însă brevetat de americani, care l-au folosit în călătoriile spațiale.
Iustin Capră s-a îmbolnăvit de diabet, acum câțiva ani, dar asta nu i-a răpit însă plăcerea de a construi și a născoci lucruri uimitoare. Luni dimineață însă, inventatorul a fost adus cu o salvare la spitalul din Ploiești, în stare gravă. ”A ajuns la ora 4 dimineața, în stare septic, cu aproape 40.000 de globule albe, cu patologie digestivă și dureri abdominal. S-a suspectat un infarct mesenteric și testele efctuate au ieșit positive pentru bacilul Clostridium”, ne-a declarat Alexandru Băloi, managerul Spitalului de Urgență Ploiești.
Starea lui Iustin Capră s-a degradat rapid și a intrat în stop cardiac. A fost resuscitat în zadar 30 de minute, dar la ora 19:10 s-a declarat decesul. Vestea i-a cutremurat pe cei câțiva prieteni ai săi și pe sora lui Capră. Inventatorul român și-a trăit ultimii ani retras, sora sa fiind singura rudă care îl mai vizita. Fiica maestrului, Doina, care acum are 52 de ani, trăiește în America, însă cei doi au rupt orice legătură.
La Filipeștii de Pădure, acolo unde locuia, se înconjurase însă de prieteni. Devastați, aceștia povestesc cu lacrimi în ochi despre Iustin Capră. ” A fost un om cum nu se mai naște în România. O inteligență sclipitoare, dar din nefericire nesusținut de statul roman, deși invențiile lui ar fi putut revoluționa industria de mașini din întreaga lume”, ne-a mărturisit Damian Zotescu, unul dintre bunii prieteni ai inventatorului.
Cei doi fii ai lui Damian Zotescu, au fost fascinați de mici de invențiile lui Iustin Capră. De trei ani, Rareș, muncește în atelier ci inventatorul. ”E o mare durere pentru mine. A fost ca un al doilea tată. Eram fascinate de mintea lui și de ceea ce ieșea din ideile care-i veneau spontan. Eu veneam cu materialele și dumnealui cu ideile. Am construit multe împreună”, a spus printre lacrimi, Rareș Zotescu. Sora inventatorului a anunțat că locuința de la Filipeștii de Pădure va fi transformată în muzeu și aici vor putea fi văzute invențiile lui Iustin Capră.
Acesta va fi înmormântat, cel mai probabil în cimitirul Ghencea din București după ce doi buni prieteni ai lui, Dumitru Prunariu și Alexandru Mironov, au spus că vor să se ocupe de înmormântare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro