Informatica e o disciplină la care românii “rad”, în ultimii ani, cele mai multe premii internaţionale. Până să ajungă acolo însă, cei mai buni din ţară se bat la Olimpiada Naţională de Informatică, iar ediţia 2015 se desfăşoară chiar zilele acestea la Târgovişte.
O astfel de competiţie e pentru tineri precum Rareş Buhai doar o rampă de lansare în concursuri de o şi mai mare anvergură, din care acesta e “abonat” să plece acasă cu aurul.
Elevul originar din Bistriţa a obţinut în ultimii trei ani medalii de aur la olimpiada internaţională, performanţă nemaiatinsă de vreun român, iar anul acesta are şanse mari să o obţină pe a patra, record ce n-ar putea fi egalat prea curând.
Rareş e în prezent elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu şi ştie că peste puţin timp se va muta în SUA, pentru că universităţi de top 5 mondial deja îl curtează.
“Am fost acceptat la Massachusetts Institute of Technology, Stanford University şi la Harvard. Încă nu ştiu la care voi merge”, spune el.
«Au pasiuni fără a neglija studiul»
Dacă în cazul lui toate drumurile duc în America, alţi elevi cu rezultate excepţionale încă mai cred în şansa unui viitor frumos croit în România. Alexandru Velea de pildă, unul dintre cei mai străluciţi elevi clujeni – anul trecut a obţinut argintul la Olimpiada Internaţională şi a fost campion la cea europeană – nici nu vrea să audă de străinătate.
“Cred că se exagerează atunci când se spune că în România nu ai nici o şansă. Eu aici vreau să învăţ şi să trăiesc. Sunt hotărât să studiez la Bucureşti”, ne-a declarat Alexandru.
Mulţi sunt tentaţi să creadă că astfel de rezultate spectaculoase pot fi obţinute doar cu sacrificarea vieţii normale de adolescent, însă profesorii care pregătesc astfel de elevi distrug acest mit.
“Au un sistem extrem de bun de a prioritiza ceea ce au de făcut. Toţi au pasiuni şi fac tot ce îşi doresc fără a neglija studiul. Alex (n.r. – Alexandru Velea), de exemplu, e înnebunit după muzică. Se concentrează cel mai bine când îi duduie căştile”, ne-a spus Simona Motogna, coordonatoarea centrului de pregătire la informatică din Cluj.
BCR este sponsorul olimpiadelor naţionale la toate ştiinţele exacte, iar împreună cu fundaţia eMAG susţine Centrele de performanţă la matematică, fizică şi informatică, unde sunt pregătiţi elevii cu potenţial pentru competiţiile internaţionale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro