Ce criză economică?! Ce şomaj galopant?! Ce Guvern la lucru?! Ce Buget?! Ce perspectiva unor severe frământări sociale?! Populaţiei României i s-a prescris – oare de către cine? – o cu totul altă temă, înregistrarea traficului convorbirilor telefonice (în curând şi a corespondenţei electronice). În virtutea unei Directive UE vizând combaterea terorismului şi a criminalităţii organizate, precum şi a unei legi adoptate iute, la final de mandat, de precedentul Parlament şi promulgate la fel de grabnic de Preşedinte. Teoretic, lucrurile ar fi în regulă, conexiunile dintre diferite personaje oculte putând fi astfel mai uşor probate în anchetă şi apoi în instanţă. La fel de valabilă, însă, e şi observaţia că a pune sub observaţie întreaga populaţie, a viola oricui intimitatea, sub pretextul unor posibile încălcări ale legii, ale siguranţei naţionale, e prea mult. În România, cel puţin. Adică într-o ţară care n-a uitat că, până în 1989, strănutau scrumierele de la restaurant şi aveau urechi pereţii de acasă. Şi într-o ţară în care şi apoi drepturile omului au fost adesea încălcate, iar corespondenţa şi convorbirile interceptate şi nu o dată folosite abuziv în politică sau afaceri.
Crearea unei baze de asemenea date e posibilă şi de înţeles într-o autentică democraţie, unde serviciile secrete îşi ştiu şi îşi respectă rostul de a fi exclusiv în slujba societăţii, iar nu a politicienilor şi nici chiar a şefului statului. Mă tem că, la noi, din acest punct de de vedere, mai e mult până departe. Serviciile încă se calcă pe bătături, iar prea frecventele ştiri pe surse, ascunzând răfuieli politice, par a proveni de la ele. Nu cred că scandalul declanşat de Claudiu Săftoiu, potrivit căruia Preşedinţia foloseşte abuziv interceptările telefonice va putea fi probat vreodată. Dar nici nu uit că nu iese fum, până nu e foc. Legea respectivă, care dă serviciilor dreptul la urechi de elefant, e venită prea abrupt într- o ţară în care suspiciunile sunt un mod de viaţă.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro