Recent, ei au reactivat un ordin vechi de mai bine de 20 de ani, prin care bărboşii sunt obligaţi să renunţe la podoaba facială.
Ras, tuns şi frezat. Aşa trebuie să se prezinte orice militar din structurile Armatei Române la poarta unităţii unde lucrează. Şi asta pentru că, de aproape o săptămână, mai-marii de la MApN au găsit de cuviinţă să scoată de la naftalină un ordin vechi, aplicat încă de pe vremea lui Ceauşescu, prin care militarilor de orice grad li se interzice să mai poarte barbă. Ordinul 78 al Statului Major General, care a ajuns la urechile soldaţilor din toate garnizoanele din ţară printr-o circulară “aterizată” la serviciile “Personal”, prevede că, pe timpul executării stagiului sau atunci când poartă uniformă, militarul trebuie să aibă o frizură decentă, cu părul tuns scurt în regiunea cefei şi a tâmplelor.
Sunt permise doar mustăţile
Bărboşilor le mai rămâne doar palida consolare ca, în amintirea bărbii cu care se făleau până mai ieri, să poarte doar mustaţă regulamentară, fireşte, foarte bine îngrijită.
Şi pentru ca şefii din armată să fie siguri că disciplina e totală, subofiţerilor şi ofiţerilor li se interzice cu desăvârşire să fie tatuaţi şi să poarte, la vedere, lănţişoare, coliere, brăţări sau ghiuluri. Sunt acceptate doar verighetele. Femeile-militar au primit dispensă pentru cercei de mărimi medii şi pentru inele. În anul 2000, pe vremea generalului Mircea Chelaru, fostul şef al Armatei, şi el un bărbos, ordinul a fost îngropat, militarii nefiind obligaţi să renunţe la podoaba facială.
Militarii din Afganistan nu renunţă la barbă
Surse din cadrul Ministerului Apărării susţin că ordinul nu va fi aplicat şi în cazul bărboşilor care luptă pe frontul din Afganistan. “Nimeni nu îi poate obliga pe oamenii ăia să renunţe la barbă. Au misiuni cu specific deosebit, sunt amestecaţi printre talibani, vorbesc paştuna… Vă daţi seama cum ar fi să apară mâine un asemenea militar fără barbă, infiltrat printre afgani. S-ar deconspira, lucru care l-ar putea costa chiar viaţa”, ne-au dezvăluit sursele noastre.
foto: Cristian Burcioiu