E bine să vă faceţi plinul maşinii înainte de a intra în Elada
Cu toate asigurările date de autorităţile elene că turiştii străini nu vor simţi în nici un fel problemele grave din ţara lor, lucrurile nu par să stea aşa. Turiştii români aflaţi acum pe insula Thassos spun că nu mai funcţionează nici un bancomat. Nici magazinele nu mai acceptă plata cu cardul, aşa că, dacă te gândeşti să pleci spre Grecia, ar fi bine să ai la tine bani lichizi. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism îi sfătuieşte pe românii care merg în Grecia cu maşina să-şi facă plinul de-acasă, pentru că s-ar putea să nu poată alimenta nici din Bulgaria, unde sunt deja cozi mari la benzinării. 120.000 de români sunt aşteptaţi să-şi petreacă vacanţa în Grecia, în această vară. l
«Se va ajunge la o cale de mijloc»
“Grecia există de 3000 de ani şi va mai exista. Relaţiile dintre această ţară şi Uniunea Europeană vor ajunge la o cale de mijloc. Cred că vor fi revizuite şi relaţiile cu creditorii. Nu este normal să se producă crize din cauza excesului de creditare. Băncile trebuie să acorde şi consultanţă, nu numai împrumuturi. Grecia se va salva, adică va depăşi limitele unui exces bancar care acţionează ca o capcană”, ne-a spus diplomatul Caius Traian Dragomir, fost ambasador al României la Atena.
«Dacă e scoasă din zona euro, este pusă pe tavă ruşilor»
“Grecia are o poziţie geostrategică prea importantă ca să fie lăsată din mână de Occident. Dacă este scoasă din zona euro, este pusă pe tavă ruşilor. Acest lucru este puţin probabil, mai ales în actualul context de la Marea Neagră”, ne-a spus economistul Ilie Şerbănescu (foto).
Grecii cer 30 de miliarde de euro
Criza financiară din Grecia este departe de a se finaliza, după ce executivul elen nu a reuşit să achite tranşa de 1,6 miliarde de euro către FMI, la termenul stablit cu creditorii internaţionali. Drept urmare, negocierile pentru soarta guvernului de la Atena sunt, de ieri, tot mai intense.
Într-o scrisoare trimisă de Tsipras (foto) către Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, premierul grec a făcut o “contraofertă” instituţiilor financiare internaţionale pentru a încerca să ajungă la un acord. Tsipras le-a comunicat creditorilor că e de acord cu reformele propuse de aceştia privind sistemul TVA, cu o singură excepţie: pentru insulele greceşti să se aplice o taxă redusă. Tsipras acceptat şi majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022, dar vrea ca măsura să fie aplicată în octombrie. Mai mult, după anunţul oficial că nu va plăti datoria, Grecia a mai aruncat o bombă: a cerut un nou împrumut de 30 de miliarde de euro. Înainte de expirarea termenului de plată, premierul a încercat să amâne până în noiembrie achitarea tranşei de 1,6 miliarde de euro, folosindu- se de o clauză excepţională din contract. Neplata datoriei a aruncat Grecia în haos, iar un nou ajutor din partea instituţiilor financiare este condiţionat de aprobarea modificărilor sistemului de pensii şi a majorării taxelor, propuse de acestea. În caz contrar, efectele ar fi devastatoare: orice ajutor extern pentru guvernul elen ar fi sistat, iar Grecia nu va avea bani pentru pensii şi salarii. Există şi posibilitatea ieşirii acestei ţări din Zona Euro. (Simona Josan)