Căldura poate induce crampe abdominale
Medicii spun că în asemenea condiţii termice poate apărea epuizarea cauzată de caniculă. Aceasta se instalează după câteva zile de călduri excesive şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţia de slăbiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie. Fără o hidratare corespunzătoare pot apărea chiar şi crampele de căldură, la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activităţi fizice solicitante. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase, consumul lichidelor, iar dacă simptomele continuă trebuie solicitat ajutorul medicului. Cardiacii nu trebuie să iasă afară la orele prânzului, sub nici o formă.
Europa se sufocă
Valul de căldură a afectat multe ţări din Europa, inclusiv Spania, Franţa, Germania şi Marea Britanie, care au încercat să facă faţă temperaturilor sufocante. Mercurul termometrelor a arătat valori ridicate, 40 de grade la Madrid, 39,5 grade în Londra, 35 de grade la Berlin, unde se aşteaptă zilele acestea o creştere cu încă 5 grade. Autorităţile din Franţa au activat planul naţional anticaniculă. (Simona Josan)
Recordul de căldură îl deţine anul 2007
Vara anului 2007 a fost cea mai caldă din ultimul deceniu în ţara noastră, fiind comparabilă cu verile excesiv de călduroase ale anilor 1946 şi 2000, dar depăşindu-le pe acestea mai ales prin persistenţa zilelor caniculare. În iulie 2007 s-au consemnat 94 de recorduri ale temperaturii maxime egale sau mai mari de 40 de grade şi un record de zile consecutive cu temperaturi maxime egale sau mai mari de 35 de grade – respectiv 10 zile. Apogeul valului de căldură a fost atins în ziua de 24 iulie, când s-au înregistrat maxime de 44,3 grade la Calafat, 44,2 grade la Bechet şi 44 de grade la Moldova Nouă şi la Băileşti.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro